Kaczka po staropolsku z owocami suszonymi HELIO Natura







SKŁADNIKI
- 4 udka z kaczki
- 1 opakowanie śliwek suszonych HELIO Natura
- 1 opakowanie moreli suszonych HELIO Natura
- 1 opakowanie morwy białej suszonej HELIO Natura
- 1/3 opakowania rodzynek HELIO Natura
- 1/2 opakowania żurawiny suszonej HELIO Natura
- 1 opakowanie fig suszonych HELIO Natura
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki majeranku
- sól, pieprz
- 1 szklanka białego delikatnego wina
- 1 kg czerwonej kapusty
- 1 cebula
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki oleju
Jak przygotować wykwintny obiad dla całej rodziny? Już niedługo święta, dlatego czas zrobić próbę generalną i wypróbować wyśmienity przepis z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego na świąteczną kaczkę w smakowitej kompozycji z bakaliami HELIO Natura!
To klasyczne danie z kuchni polskiej będzie idealne na pierwszy lub drugi dzień świąt, bo dzięki naturalnie smacznym owocom suszonym bez konserwantów HELIO Natura – nasza świąteczna potrawa zyska wyjątkowy aromat i smak, który z pewnością zachwyci wszystkich domowników…
Przygotowanie:
Mięso natrzeć majerankiem, rozmarynem, solą oraz pieprzem. Owoce suszone HELIO Natura zalać białym winem i odstawić na ok. 1 godzinę. Następnie wyjąć owoce z wina, a winem zalać kaczkę. Mięso przykryć i piec ok. 2,5 godziny w 160 st. C. Po tym czasie kaczkę odkryć, obłożyć namoczonymi owocami i piec kolejne 30 minut.
Na oleju przesmażyć pokrojoną drobno cebulę, dodać pokrojoną, sparzoną we wrzątku i osączoną kapustę. Smażyć ok. 5 minut, następnie podlać czerwonym winem, dodać żurawinę suszoną HELIO Natura, miód, sól, pieprz i dusić, co jakiś czas mieszając około 10- 15 minut.
Kaczka najlepiej smakuje z kapustą oraz kluskami śląskimi.
Czy Wy już też, tak jak my, nie możecie doczekać się świąt Bożego Narodzenia? ;-) Koniecznie wypróbujcie nasz przepis! Życzymy smakowitych świątecznych przygotowań w bakaliowym klimacie z HELIO! ;-)
Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2019, przygotowywanego we współpracy z HELIO.
Oceń przepis: