tło tło

Jabłka zapiekane z rodzynkami

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Jabłka zapiekane z rodzynkami czapeczka


6 jabłek
3 żółtka
3 łyżki cukru
3 łyżki masła
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki rodzynek
3 łyżki płatków migdałowych
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki rumu

Rodzynki wsypać do garnuszka, zalać rumem i pozostawić na kilkanaście minut. Żółtka z masłem i cukrem utrzeć do białości, wymieszać z migdałami i rodzynkami. Jabłka umyć, odciąć kapturki, wydrążyć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny, napełnić masą z żółtek, oprószyć cynamonem. Włożyć do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piec około 25 minut.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena