tło tło

Jabłecznik z pianką kokosową

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Jabłecznik z pianką kokosową czapeczka

Ciasto kruche:
2 szklanki mąki krupczatki
180 g masła
3 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka gęstej śmietany
szczypta soli
2 łyżki płatków migdałowych

1,5kg jabłek ze słoika

Pianka kokosowa:
3 białka (pozostałe z ciasta)
3 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżka budyniu śmietankowego
4 łyżki cukru pudru
szczypta soli

1 Ciasto: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto,podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 1godz. 2. Dno tortownicy (średnica 24 -26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia,zetrzeć większą cześć ciasta, na ciasto wyłożyć jabłka. 3. Białka z solą ubić na sztywną pianę,dodając stopniowo cukier i budyń. Pianę delikatnie wymieszać z wiórkami kokosowymi i rozłożyć na jabłkach. 4. Na piankę potrzeć pozostałe schłodzone ciasto. 5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut. 6. Po upieczeni,zimnie ciasto posypać cukrem pudrem.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena