tło tło

Jabłecznik pod pierzynką

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Jabłecznik pod pierzynką czapeczka

Masa jabłkowa

Słoiczek pieczonych jabłek lub mus z 1,5 kg jabłek
2 galaretki agrestowe
Bita śmietana

500ml śmietanki 30 %
2 łyżeczki cukru pudru
15 g żelatyny
Polewa deserowa Helio
Garść rozgniecionych orzechów włoskich
ciasto kruche - ja użyłam gotowego

Galaretki rozpuszczamy w szklance wrzącej wody. Gotowy mus lekko podgrzewany w rondelku lub obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka wrzucamy do rondelka podlewamy 3 łyżkami wody,dodajemy 3 łyżki cukru i stale mieszając dusimy na wolnym ogniu ok 30 min. Do tak przygotowanego musu dodajmy rozpuszczone galaretki. Po przestygnięciu wylewamy na upieczone ciasto. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl gorącej wody.Śmietanę z dodatkiem cukru ubijamy na sztywno, dodajemy przestudzoną żelatynę i po wymieszaniu wylewamy na masę jabłkową. Polewamy masą deserową czekoladową i posypujemy kawałkami orzechów. Ciasto wstawiamy na 2 godz do lodówki.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena