tło tło

Imprezowe klimaty z bakaliami HELIO

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Imprezowe klimaty z bakaliami HELIO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

1 płat ciasta francuskiego (375 g)

10 dag cienkich plastrów szynki suszonej lub gotowanej

5 dag tartego parmezanu

1 opakowanie Fig suszonych HELIO Natura

1 opakowanie Goldenberry HELIO Natura

1/2 opakowania Orzechów włoskich HELIO

1/2 opakowania Orzechów pekan HELIO

1/2 szklanki wina białego

pieprz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

1 opakowanie Pestek dyni HELIO Natura

1 duży pęczek bazylii

3 duże ząbki czosnku

15 dag naturalnego serka homogenizowanego

sól, pieprz

szczypta ostrej papryki

25 dag twarogu śmietankowego

1 łyżka naturalnego jogurtu

1 opakowanie Pistacji prażonych bez soli HELIO Natura

2 łyżki Orzechów włoskich HELIO

2 łyżki Jagód Goji suszonych HELIO

2 łyżki Żurawiny suszonej HELIO Natura

2 łyżki Rodzynek HELIO Natura

skórka otarta z połowy pomarańczy

szczypta cynamonu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

4 serki camembert (każdy po 120 g)

1 opakowanie Orzechów włoskich HELIO

Konfitura:

50 dag czerwonej cebuli

1 opakowanie Żurawiny suszonej HELIO Natura

3 łyżki oleju

3 łyżki octu balsamicznego

płaska łyżka miodu

4 gałązki tymianku

sól, pieprz

Bez czasochłonnych przygotowań i bez skomplikowanych przepisów - tajemnica udanych przekąsek na imprezę karnawałową tkwi w odpowiednim doborze smaków :-) Dzięki naturalnie smacznym i zdrowym bakaliom HELIO, w ekspresowym czasie przygotujemy wspaniałe, bakaliowe rarytasy, które uwiodą smakiem i aromatem wszystkich naszych gości!

Sprawdźcie propozycje HELIO na najlepsze, karnawałowe przekąski, które przygotowaliśmy wspólnie z Poradnikiem Domowym specjalnie na imprezowe klimaty :-)

 

PRZEKĄSKA WINNO – FIGOWA HELIO

 

PRZYGOTOWANIE: Figi HELIO Natura pokroić w plasterki, a orzechy włoskie HELIO - lekko pokruszyć. Bakalie zalać winem i odstawić na ok. 30 minut, następnie odsączyć na sicie. Płat ciasta posypać połową parmezanu, obłożyć plasterkami szynki, bakaliami HELIO, posypać parmezanem i oprószyć pieprzem. W kolejnym kroku, ciasto zwinąć ciasno w roladę od dłuższego boku, dobrze docisnąć i pokroić bardzo ostrym nożem na plasterki o grubości ok. 1,5 cm. Ułożyć na blasze i piec w 210 stopniach C na mocno złoty kolor.

Przekąskę winno - figową można podawać zarówno na ciepło, jak i zimno.

Imprezowe przekąski HELIO

Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2019, przygotowywanego we współpracy z HELIO.

 

2 DOMOWE PASTY PEŁNE BAKALII HELIO

 

PRZYGOTOWANIE PASTY NR 1:

Pestki dyni HELIO Natura zemleć, czosnek zmiksować z liśćmi bazylii oraz serkiem. Następnie doprawić solą, pieprzem i szczyptą papryki.

 

PRZYGOTOWANIE PASTY NR 2:

Twaróg wymieszać z jogurtem, lekko posiekanymi pistacjami prażonymi bez soli HELIO Natura, orzechami włoskimi HELIO oraz pozostałymi bakaliami HELIO, skórką pomarańczową i cynamonem.

 

Pasty można podawać z surowymi warzywami lub posmarować nimi pieczywo i udekorować Pestkami dyni lub Pistacjami prażonymi HELIO Natura.

  Przekąski imprezowe HELIO

Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2019, przygotowywanego we współpracy z HELIO.

 

PIECZONY CAMEMBERT Z ORZECHAMI HELIO I KONFITURĄ CEBULOWO - ŻURAWINOWĄ

 

PRZYGOTOWANIE: Obraną cebulę przekroić na pół i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej, włożyć cebulę i smażyć na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Następnie oprószyć solą, pieprzem i listkami tymianku. Gdy cebula zmięknie - dodać miód, żurawinę suszoną HELIO Natura i ocet. Smażyć, aż konfitura zgęstnieje. W kolejnym kroku ser ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, od góry naciąć skórkę i lekko ją rozchylić. Do środka powciskać połowę pokruszonych orzechów włoskich HELIO. Piec ok. 15 - 20 minut w temp. 180°C. Gdy bok serka po naciśnięciu będzie się uginać, oznacza to, że jest gotowy.

 

Przekąskę najlepiej podawać z bagietką, pokruszonymi orzechami włoskimi HELIO, z dodatkiem konfitury cebulowo – żurawinej.

  Przekąski imprezowe HELIO

Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2017, przygotowywanego we współpracy z HELIO.

 

 

Życzymy udanych imprezowych klimatów z HELIO :-)

 

 

 

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena