

Imprezowe klimaty z bakaliami HELIO






SKŁADNIKI:
1 płat ciasta francuskiego (375 g)
10 dag cienkich plastrów szynki suszonej lub gotowanej
5 dag tartego parmezanu
1 opakowanie Fig suszonych HELIO Natura
1 opakowanie Goldenberry HELIO Natura
1/2 opakowania Orzechów włoskich HELIO
1/2 opakowania Orzechów pekan HELIO
1/2 szklanki wina białego
pieprz
SKŁADNIKI:
1 opakowanie Pestek dyni HELIO Natura
1 duży pęczek bazylii
3 duże ząbki czosnku
15 dag naturalnego serka homogenizowanego
sól, pieprz
szczypta ostrej papryki
25 dag twarogu śmietankowego
1 łyżka naturalnego jogurtu
1 opakowanie Pistacji prażonych bez soli HELIO Natura
2 łyżki Orzechów włoskich HELIO
2 łyżki Jagód Goji suszonych HELIO
2 łyżki Żurawiny suszonej HELIO Natura
2 łyżki Rodzynek HELIO Natura
skórka otarta z połowy pomarańczy
szczypta cynamonu
SKŁADNIKI:
4 serki camembert (każdy po 120 g)
1 opakowanie Orzechów włoskich HELIO
Konfitura:
50 dag czerwonej cebuli
1 opakowanie Żurawiny suszonej HELIO Natura
3 łyżki oleju
3 łyżki octu balsamicznego
płaska łyżka miodu
4 gałązki tymianku
sól, pieprz
Bez czasochłonnych przygotowań i bez skomplikowanych przepisów - tajemnica udanych przekąsek na imprezę karnawałową tkwi w odpowiednim doborze smaków :-) Dzięki naturalnie smacznym i zdrowym bakaliom HELIO, w ekspresowym czasie przygotujemy wspaniałe, bakaliowe rarytasy, które uwiodą smakiem i aromatem wszystkich naszych gości!
Sprawdźcie propozycje HELIO na najlepsze, karnawałowe przekąski, które przygotowaliśmy wspólnie z Poradnikiem Domowym specjalnie na imprezowe klimaty :-)
PRZEKĄSKA WINNO – FIGOWA HELIO
PRZYGOTOWANIE: Figi HELIO Natura pokroić w plasterki, a orzechy włoskie HELIO - lekko pokruszyć. Bakalie zalać winem i odstawić na ok. 30 minut, następnie odsączyć na sicie. Płat ciasta posypać połową parmezanu, obłożyć plasterkami szynki, bakaliami HELIO, posypać parmezanem i oprószyć pieprzem. W kolejnym kroku, ciasto zwinąć ciasno w roladę od dłuższego boku, dobrze docisnąć i pokroić bardzo ostrym nożem na plasterki o grubości ok. 1,5 cm. Ułożyć na blasze i piec w 210 stopniach C na mocno złoty kolor.
Przekąskę winno - figową można podawać zarówno na ciepło, jak i zimno.
Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2019, przygotowywanego we współpracy z HELIO.
2 DOMOWE PASTY PEŁNE BAKALII HELIO
PRZYGOTOWANIE PASTY NR 1:
Pestki dyni HELIO Natura zemleć, czosnek zmiksować z liśćmi bazylii oraz serkiem. Następnie doprawić solą, pieprzem i szczyptą papryki.
PRZYGOTOWANIE PASTY NR 2:
Twaróg wymieszać z jogurtem, lekko posiekanymi pistacjami prażonymi bez soli HELIO Natura, orzechami włoskimi HELIO oraz pozostałymi bakaliami HELIO, skórką pomarańczową i cynamonem.
Pasty można podawać z surowymi warzywami lub posmarować nimi pieczywo i udekorować Pestkami dyni lub Pistacjami prażonymi HELIO Natura.
Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2019, przygotowywanego we współpracy z HELIO.
PIECZONY CAMEMBERT Z ORZECHAMI HELIO I KONFITURĄ CEBULOWO - ŻURAWINOWĄ
PRZYGOTOWANIE: Obraną cebulę przekroić na pół i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej, włożyć cebulę i smażyć na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Następnie oprószyć solą, pieprzem i listkami tymianku. Gdy cebula zmięknie - dodać miód, żurawinę suszoną HELIO Natura i ocet. Smażyć, aż konfitura zgęstnieje. W kolejnym kroku ser ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, od góry naciąć skórkę i lekko ją rozchylić. Do środka powciskać połowę pokruszonych orzechów włoskich HELIO. Piec ok. 15 - 20 minut w temp. 180°C. Gdy bok serka po naciśnięciu będzie się uginać, oznacza to, że jest gotowy.
Przekąskę najlepiej podawać z bagietką, pokruszonymi orzechami włoskimi HELIO, z dodatkiem konfitury cebulowo – żurawinej.
Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2017, przygotowywanego we współpracy z HELIO.
Życzymy udanych imprezowych klimatów z HELIO :-)
Oceń przepis: