tło tło

Drozdzowy placek z masą krówkową o smaku advokata

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Drozdzowy placek z masą krówkową o smaku advokata czapeczka

500 g mąki pszennej
pół kostki margaryny Palma (z Murzynkiem)
1 szklanka mleka
4 łyżki cukru
1 opakowanie drożdży instant lub pół kostki świeżych
pół kg jabłek
2 łyżki tartej bułki
2 jajka
masa krówkowa o smaku advocata

SAM_1900 Szybkie ciasto z jabłkami i truskawkami SAM_1896 Nareszcie mamy piękną, wakacyjną pogodę. Lubię ciepło dlatego cieszą mnie te wysokie temperatury do momentu gdy rodzina poprosiła o ciasto na deser. SAM_1900 Składniki : 500 g mąki pszennej pół kostki margaryny Palma ( z Murzynkiem) 1 szklanka mleka 4 łyżki cukru 1 opakowanie drożdży instant lub pół kostki świeżych pół kg jabłek 2 łyżki tartej bułki 2 jajka garść truskawek SAM_1905 Wykonanie Mleko wlewamy do rondelka. Dodajemy margarynę i ogrzewamy do rozpuszczenia się masła. Studzimy. Do przesianej maki dodajemy mleko z margaryną. Dosypujemy drożdże i cukier. Dodajemy dwa całe jajka. Jeśli używany świeżych drożdży robimy wcześniej rozczyn z łyżką mąki, mlekiem i łyżką cukru. Całość zagniatamy do uzyskania elastycznego ciasta. Wałkujemy jak na makowiec. Podsypujemy tarta bułką i smarujemy placek masą krówkową. Zawijamy jak makowiec i umieszczamy w formie z kominem Pieczemy ok 45 minut w temp 175 C.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena