tło tło

Drożdżówka z bakaliami

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Drożdżówka z bakaliami czapeczka

20 g świeżych drożdży
350 g mąki
50 g cukru
cukier waniliowy
70 g miękkiego masła
120 ml ciepłego mleka
1 jajko
spora garść mieszanki studenckiej Helio

Drożdże rozpuścić w mleku, dodać łyżeczkę cukru , odstawić na 10 minut.Dodać resztę składników . Ciasto dokładnie wyrabiać. Na koniec dodać mieszankę studencką.Wyrobione - przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.[ ja wyręczyłam się miską Tupperware].Przygotować formę, smarując masłem lub margaryną i obsypując mąką.Jak ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć do formy i odstawić na kolejne pół godziny. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.Kiedy ciasto wypełni nam formę, wstawić na 30 - 35 minut do piekarnika.Po upieczeniu, wystudzić .Można posypać cukrem.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena