tło tło

Domowe batoniki owsiane (bez pieczenia)

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Domowe batoniki owsiane (bez pieczenia) czapeczka


1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki różnych bakalii ( ja użyłam rodzynki królowej Helio, żurawina oraz orzeszki ziemne Helio)
2 łyżki miodu
1 łyżka cukru trzcinowego
30 g masła
szczypta soli

Na suchą i mocno rozgrzaną patelnię wrzuć płatki owsiane oraz mieszankę posiekanych bakalii i chwilkę podsmaż aż płatki delikatnie zbrązowieją (mogą się bardzo szybko przypalić!). Następnie przełóż do miski i odstaw do ostygnięcia. Masło, miód i cukier podgrzewaj na wolnym ogniu przez ok 6-7 min, aż cukier się rozpuści i powstanie jednolita masa, następnie wlej do wcześniej uprażonych składników. Całość dokładnie wymieszaj i od razu przełóż do blachy bądź płaskiego pojemnika. Dokładnie przykryj warstwą folii aluminiowej i za pomocą ściereczki bądź wałeczka mocno ugnieć. Kiedy masa ostygnie, przełóż ją na deskę i ostrym nożem pokrój na mniejsze kawałki. RADA!: Jeśli okaże się że ciasteczka są zbyt kruche i nie dają się pokroić, wtedy bardzo szybko możemy zmienić je na wspaniałą granolę :)

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena