tło tło

Czekoladowe muffiny z gruszką

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Czekoladowe muffiny z gruszką czapeczka

2 szklanki mąki
pół szklanki cukru
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
tabliczka gorzkiej czekolady
pół szklanki oleju
2 jajka
szklanka mleka
2 gruszki pokrojone na małe kawałki
rodzynki sułtańskie Helio

W misce mieszamy suche składniki. Czekoladę rozpuszczamy w wodnej kąpieli. Po przestygnięciu mieszamy z mokrymi składnikami (mleko, olej, jajka) Następnie łączymy składniki suche z mokrymi i dokładnie mieszamy. Nie trzeba używać miksera, wystarczy zwykła trzepaczka. Do papierowych foremek (tzw. papilotek) nakładać masę do ok. 1/3 ich wysokości. Następnie wrzucamy kawałek gruszki i nakładamy kolejne 1/3 ciasta. Piekarnik nastawiamy na 170 st C z termoobiegiem lub 200 bez termoobiegu.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena