tło tło

Ciasto śmietanowo-orzechowe

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Ciasto śmietanowo-orzechowe czapeczka

3 jajka
2 łyżki maki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego, naturalnego kakao

Masa śmietanowa:

500 ml śmietany 30%
2 śmietan fixy
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
zmielone orzechy włoskie, laskowe 

Przygotowujemy ciasto. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy 25 minut. Studzimy. Śmietanę ubijamy do momentu aż zgęstnieje, dodajemy cukier puder i śmietan fixy. Miksujemy tak długo aż śmietana będzie bardzo gęsta. Ciasto przekładamy masą i posypujemy orzechami

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena