tło tło

Ciasto maślane z suszonymi owocami

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Ciasto maślane z suszonymi owocami czapeczka

130 g miękkiego masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 g cukru
3 jajka
225 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
120 ml mleka w temperaturze pokojowej
100 g suszonych owoców pokrojonych na mniejsze kawałki (śliwki, brzoskwinie, jabłka, ananas itp.)
1 łyżka rodzynek szlacheckich
cukier brązowy do posypania ciasta: 1-2 łyżki

Masło, wanilię, cukier utrzeć na gładką masę dodając stopniowo jajka. Następnie wsypać wymieszane wcześniej owoce suszone, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz mąkę. Dodać mleko i wszystko utrzeć na gładką masę. Wlać do natłuszczonej i wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm. Posypać brązowym cukrem. Piec w temperaturze 180 stopni, ok 45-50 minut do tzw. "suchego patyczka":).

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena