tło tło

Ciasto Krówka

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Ciasto Krówka czapeczka

Ciasto:
jajka 4 szt
mąka pszenna 3/4 szkl
budyń toffi 1 op
kakao 0,5 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 3/4 szkl
sól
Poncz:
woda 1/2 szkl
cukier 1 łyżeczka
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
Masa:
śmietana kremówka 350 ml
cukier puder 2 łyżki
śmietan-fix 1 op
Dekoracja HELIO

Opakowanie orzeszków ziemnych solonych HELIO
masa kajmakowa w dowolnym smaku 1 opakowanie
perełki czekoladowe

Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli, ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, budyniem i kakao. Wylać na blaszkę (23*23) wyłożona papierem. Piec 30 min w 180stC Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, osłodzić, wymieszać i ostudzić. Upieczony, wystudzony biszkopt przekroić na dwie części. nasączyć ponczem, śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan-fix i cukier. Wyłożyć śmietanę na ciasto i przykryć drugą częścią ciasta. masę kajmakowa rozgrzać w garnku z gorącą wodą. wyjąć, otworzyć i wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać perełkami czekoladowymi i pokruszonymi orzeszkami, udekorować polewą toffi. Chłodzić około 3 godz.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena