tło tło

ciasto kokosowo-śmietanowe

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
ciasto kokosowo-śmietanowe czapeczka

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny
3/4 szklanki cukru
4 żółtka
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa kokosowo-śmietanowa:

4 białka
szklanka cukru
budyń śmietankowy
łyżka mąki ziemniaczanej
130 g wiórków kokosowych
500 ml kwaśnej śmietany 18%
wiśnie
polewa deserowa 

Blachę o wymiarach 20 cm na 25 cm wykładam papierem do pieczenia. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, kakao, dodaję cukier i mieszam. Dodaję margarynę i żółtka. Zagniatam całość na gładkie ciasto. Dzielę na dwie części, do jednej dodajemy łyżkę maki a do drugiej kakao. Na tarce ścieram jasne ciasto, na nie ciemne, na wierzchu układam wiśnie. Białka ubijam na sztywno, wsypuję cukier cały czas miksując. Następnie dodaję proszek budyniowy wymieszany z wiórkami kokosowymi oraz gęstą śmietanę. Miksuję całość na najmniejszych obrotach i wylewam masę na ciasto Ciasto piekę ok. 1 godzinę w 180*C.Gotowe polewam polewą deserową

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena