tło tło

Ciastka orzechowo-kokosowo-daktylowe z przyprawami (bez glutenu)

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Ciastka orzechowo-kokosowo-daktylowe z przyprawami (bez glutenu) czapeczka

Składniki
200 g mielonych orzechów (arachidowych)
50 g wiórków kokosowych
100 g daktyli
100 g margaryny
2 łyżki melasy
1 jajko
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki kardamonu

Zalewamy daktyle gorącą wodą na 2 godziny. Następnie wylewamy wodę. Daktyle rozcieramy widelcem. Margarynę miksujemy na gładką masę. Dodajemy melasę i dalej miksujemy. Do masy dodajemy 1 jajko i miksujemy masę. Następnie miksujemy masę z daktylami. Mieszamy mielone orzechy (arachidowe), wiórki kokosowe z proszkiem bezglutenowym i przyprawami, a następnie wsypujemy do masy. Miksujemy wszystkie składniki. Schładzamy ciasto w lodówce na 30 minut. Z ciasta formujemy kulki i lekko spłaszczamy. Kładziemy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasteczka w temperaturze 175 stopni przez 15 – 20 minut.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena