tło tło

Ciasteczka makowe z pianką

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Ciasteczka makowe z pianką czapeczka


Ciasto:
25 dag mąki pszennej
15 dag masła
2 żółtka
1 łyżka śmietany
4 łyżki mielonego maku
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego
Piana:
1 białko
14 dag cukru pudru
1 łyżeczka octu
Pozostałe składniki:
10 dag marmolady z różą
wiórki kokosowe

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, mak, cukier wanilinowy, żółtka, śmietanę, aromaty. Dokładnie posiekać i zagnieść ciasto. Odłożyć przynajmniej na pół godziny. Następnie rozwałkować, i foremką wycinać ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posmarować marmoladą różaną. Białko z cukrem pudrem ubić na sztywną pianę ( ubijać około 8 minut aż piana będzie błyszcząca). Pod koniec dodać ocet. Pianę ułożyć na ciasteczkach, posypać wiórkami kokosowymi. Włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 18-20 minut.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena