tło tło

Ciasteczka cudaczki

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Ciasteczka cudaczki czapeczka

30g migdałów (użyłam ze skórką i bez) Helio 50g suszonych daktyli Helio 60g mlecznej czekolady 1 łyżka skórki pomarańczowej Helio 100g płatków kukurydzianych 125g miękkiego masła 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany (12%) 3 łyżki cukru 16 g cukru waniliowego 1
5 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g mąki pszennej typ 500 2 jajka cukier puder

Do miski robota wsypać płatki kukurydziane, migdały czekoladę i suszone daktyle. Chwilę miksować potem dodać jajka, śmietanę, skórkę pomarańczową i masło i zmiksować aż składniki się połączą. Potem wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i chwilę miksować. Ciasto wyłożyć na stolnicę lub blat i jeszcze trochę wyrobić ciasto. Na talerz wysypać cukier puder. Z ciasta odrywać kawałki większe od orzecha włoskiego, formować kulki i obtaczać je w cukrze pudrze. Obtoczone układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy. Za pomocą np. szklanki spłaszczyć ciasteczka. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 20-25 minut w zależności od piekarnika. Po upieczeniu dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena