tło tło

Bułki orzechowo dyniowe

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Bułki orzechowo dyniowe czapeczka


50 g orzechów ziemnych (solonych) Helio
100 g pestek dyni Helio
500 g mąki pszennej typ 500
5 łyżek oleju z ziołami z suszonych pomidorów
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka soli morskiej
30 g świeżych drożdży
300 ml letniej wody

Pestki dyni i orzechy zmiksować w rozdrabniaczu, ale tylko trochę. Drożdże rozetrzeć na płynną masę z cukrem. Do miski wlać wodę i olej oraz roztarte drożdże i wymieszać drewnianą łyżką. Wsypać mąkę, sól i zmiksowane orzechy i dynię (trochę zostawić do posypania bułek) i wymieszać ciasto. Chwilę wyrabiać drewnianą łyżką, po czym przykryć je ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie znowu przez chwilę wyrabiać. Ciasto podzielić na 8 części (jeżeli chcemy uzyskać mniejsze bułki to należy podzielić ciasto na więcej kawałków). Każdy kawałek ciasta obtaczać w dłoniach tworząc kulę. Kulki układać na blasze z wyposażenia kuchenki wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki uklepać i posypać odłożonymi orzechami z dynią. Bułki ponownie zostawić do wyrośnięcia przykrywając je ściereczką aby nie podeschły. Wyrośnięte bułki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu gdy bułki się skleją oddzielić i wystudzić.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena