tło tło

Bułeczki z rodzynkami

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Bułeczki z rodzynkami czapeczka

50 dkg mąki tortowej
250 ml ciepłego mleka
25 g świeżych drożdży
70 g rozpuszczonego masła
1 jajko
3-4 łyżki cukru
szczypta soli
dowolne nadzienie
rodzynki

Masło roztopić, dodać letnie mleko. Dodać drożdże, rozpuścić. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować, pociąć na prostokąty. Z jednej strony położyć nadzienie, z drugiej naciąć ciasto radełkiem i zwinąć. Ułożyć na blaszce [ja zwinęłam je dodatkowo i włożyłam do foremek na mufinki, w środek włożyłam jeszcze rodzynki] .Pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec w temperaturze 220 stopni przez 15-20 minut.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena