tło tło

Bułeczki z makiem

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
czapeczka

50 dag mąki,
1 puszka masy makowej HELIO
5 dag drożdży,
szczypta soli,
1 szkl.mleka,
1/2 szkl. cukru
1/2 kostki margaryny,
3-4 żółtka zależy od wielkości,
cukier waniliowy,

Margarynę rozpuszczamy w większej części mleka i studzimy. W pozostałej części ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy szczyptę soli, cukru i łyżeczkę mąki i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy roztopioną margarynę, mąkę, drożdże i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto dostawiamy w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy na cienki placek podsypując lekko mąką. Z ciasta wycinamy szklanką koła, na które kładziemy łyżeczkę masy makowej HELIO i formujemy kształt bułeczki. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, można posypać: sezamem, makiem, słonecznikiem, czarnuszką, wiórkami kokosowymi i.t.p. Układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy, aż do zarumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena