tło tło

Batoniki z płatków, bakalii i jabłek

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Batoniki z płatków, bakalii i jabłek czapeczka

2 jabłka
3 łyżki płatków owsianych
2 łyżki płatków jęczmiennych
2 łyżki zarodków pszennych
2 łyżeczki soku z cytryny
kilka orzechów włoskich
kilka orzechów laskowych
3 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki rodzynek
łyżeczka oliwy

Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Orzechy łuskamy, obieramy ze skorupek. Orzechy włoskie dodatkowo zalewam wrzątkiem i ściągam cienką brązową skórkę. Orzechy, żurawinę i rodzynki drobno kroimy i dodajemy do jabłek. Dodajemy wszystkie płatki, zarodki i oliwę. Całość mieszamy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 28 cm) i wygładzamy wierzch. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok 30 minut. Wyciągamy i jeszcze ciepłe kroimy na batoniki.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena