tło tło

Bakaliowe ciasteczka

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
czapeczka


200 g masła
500 g płatków owsianych górskich
100 g cukru trzcinowego
garść rodzynek
garść orzechów włoskich
3 łyżki wiórków kokosowych
garść migdałów
2 jajka

W rondelku roztopić masło, wsypać płatki owsiane i smażyć przez około 5 minut na wolnym ogniu. Odstawić do przestygnięcia. Dodać cukier, bakalie i posiekane orzechy. Roztrzepać jajka i dobrze wymieszać z resztą składników. Formować małe kulki, od czasu do czasu maczając dłoń w zimnej wodzie, co ułatwi kształtowanie ciasteczek. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Układać ciasteczka na blaszce (nie trzeba jej dodatkowo natłuszczać) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena