tło tło

Babka jogurtowo-cytrynowa

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Babka jogurtowo-cytrynowa czapeczka

1 kubeczek jogurtu naturalnego (125 ml )
umyj kubeczek i odmierzaj nim kolejne składniki:
3 kubeczki mąki
2 kubeczki cukru
1 kubeczek oleju roślinnego oraz:
4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
sok z połowy cytryny
skórka cytrynowa Helio
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mix Keksowy Helio

Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Następnie nie przerywając ubijania dodajemy po kolei żółtka, jogurt, olej i sok z cytryny i skórkę. Nie wlewamy płynów na raz tylko powoli, po trochu i czekamy aż połączy się z masą. Na koniec delikatnie wmieszać łyżką mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w 175 stopniach przez około 40 minut. Babkę dekorujemy mixem keksowym

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena