tło tło

Ananasek

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
czapeczka

Składniki na biszkopt:
4 jaja
szklanka cukru (dałam 3/4)
szklanka mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na bezę kokosową:
6 białek jaj
szczypta soli
szklanka cukru pudru
200 g wiórków kokosowych
Krem ananasowy:
2 puszki ananasów
5 żółtek
szklanka cukru pudru (dałam 3/4 szklanki)
250 g masła
budyń śmietankowy
Dodatkowo na poncz:
2 łyżki soku z cytryny
5 łyżek naparu herbacianego

Biszkopt: białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli. Porcjami dodawaj cukru i oddzielone wcześniej żółtka. Na koniec, również porcjami, dodawaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie wmieszaj. Dodaj również proszek do pieczenia. Wylej na wyłożoną papierem formę do pieczenia i piecz w temperaturze 165-175 stopni do zarumienienia i suchego patyczka.

Beza kokosowa: białka ubij ze szczyptą soli na sztywno. Dodawaj porcjami cukier puder. Na koniec dodaj wiórków i dokładnie, aczkolwiek delikatnie wymieszaj. Na wyłożoną papierem do pieczenia formę wylej bezę i piecz do zarumienienia w 180 stopniach (przez ok. 20 -25 minut). Następnie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i trzymaj ok. godzinę. Wyłóż placek i wystudź.

Krem ananasowy: odcedź owoce z soku. Otrzymasz około 1,5 szklanki do 2 szklanek soku z ananasów. Na nim ugotuj budyń (nie dodawaj mleka). Odstaw budyń do wystygnięcia. Żółtka ubij na parze z cukrem pudrem. Utrzyj masło na puszystą i białą masę. Dodawaj porcjami ubite żółtka (uważaj aby masa się nie zważyła). Na koniec dodaj budyń delikatnie ucierając. Pokrój owoce na dosyć drobną kostkę. Odłóż dwie łyżki masy (do posmarowania wierzchu ciasta i boków). Wmieszaj owoce w masę. poncz: wymieszaj składniki i nawilż biszkopt. Na biszkopt wyłóż masę z ananasami. Przykryj bezą kokosową. Boki i wierzch ciasta obłóż pozostawioną wcześniej masą. Boki obsyp wiórkami kokosowymi a wierzch obsyp wiórkami z czekolady lub polewą czekoladową, możesz też posypać ananasem kandyzowanym lub suszonym. Smacznego!

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena