tło tło

Orzechowe smarowidła do kanapek, tostów a nawet wafli

Orzechowe smarowidła do kanapek, tostów a nawet wafli

Wraz z modą na pieczenie chleba przyszła do nas również moda na domowe dodatki do pieczywa. Na swojskie smakołyki. Dlaczego? Bo są smaczne, znamy wszystkie składniki i możemy je dostosować do własnych preferencji – doprawić wedle naszych upodobań, gustów i smaku. W zasadzie w sztuce gotowania nie ma żadnych zasad, jedyne wiążące kryterium – ma nam smakować.

Jednym z pomysłów na wykorzystanie w kuchni orzechów i bakalii są smarowidła – do chleba, tostów i różnorakich wafli. Są tez miłośnicy smarowania ciasta (zwłaszcza drożdżowego) kremem orzechowym. Wszelkiego rodzaju pasty z orzechów doskonale przydadzą się przy tworzeniu kreatywnych deserów.

A my mamy dla Was kilka sprawdzonych i pysznych pomysłów….

Domowy krem orzechowy

Składniki:

100 g orzechów laskowych HELIO
1/4 szklanki syropu z agawy
2 łyżki kakao
10 łyżek mleka
Przygotowanie:

Orzechy wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie umieść je w blenderze i blenduj do uzyskania pyłku (zajmie to około 5 minut). Następnie dodaj pozostałe składniki, dokładnie wymieszaj. Przełóż do czystych i wyparzonych słoiczków, odstaw w ciemne i suche miejsce. Smakołyk ma to do siebie, że szybko znika. Idealny do chleba i tostów.

smarowidła

Orzeszki w miodzie

Będą smakowały na tostach ze szklanką mleka. Można podać również z serami – brie, camembert etc. Idealne również do porannego muesli.

5 kromek chleba
80 gram miodu lipowego
20 gram ulubionych orzechów HELIO
Przygotowanie:

Orzechy posiekać i delikatnie zrumienić na suchej patelni. Wymieszać z miodem. Przygotować grzanki. Jeszcze gorące pieczywo posmarować masą miodowo – orzechową.

Pasta orzechowo-słonecznikowa

Składniki:

1 szklanka orzechów włoskich HELIO,
2/3 szklanki podprażanych pestek słonecznika HELIO,
cebula, sól do smaku, pieprz, kiełki (ulubione)
Orzechy i słonecznik namoczyć na 3 godziny. Cebulę posiekać i udusić na patelni do miękkości z odrobiną wody. Namoczone i odsączone orzechy oraz pestki słonecznika z cebulą zmiksować na gładką masę, dodając nieco wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na chlebie z ulubionymi kiełkami np. lucerny lub rzeżuchy.