tło tło

  Koktajl czy smoothie?

Koktajl czy smoothie?

Oczywiście najzdrowiej pić wodę – ale jeśli chcemy mieć zdrowie i smak zamknięte w jednym napoju to wybór przed którym stoimy to koktajl czy smoothie.

Wiele osób utożsamia koktajl i smoothie, ale jest pomiędzy innymi istotna różnica. Koktajl to owoce (możemy wykorzystać truskawki, na które sezon się właśnie zaczyna) oraz produkt na bazie mleka (kefir, jogurt, maślanka) lub samo mleko. Smoothie to zwykle owoce (mogą być też warzywa), do tego sok owocowy i ewentualnie woda.

Poznajcie 5 przepisów na napoje z orzechami i suszonymi owocami

Jogurtowy koktajl z żurawiną


Pierwsze 4 składniki blendujemy, przelewamy do szklanek. Posypujemy żurawiną HELIO Natura

Koktajl marchewkowy z otrębami i żurawiną

Taki koktajl jest zarówno zdrowy jak i bardzo sycący. Jeśli chcemy go posłodzić użyjmy do tego miodu.

  • 2 marchewki
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki otrębów żytnich
  • cynamon
  • melisa do dekoracji
  • łyżka suszonej żurawiny HELIO Natura
  • opcjonalnie 1 łyżka miodu


Marchewki obieramy, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Utarte marchewki przekładamy do miksera (blendera) i zalewamy jogurtem. Dodajemy otręby i cynamon do smaku i miksujemy. Koktajl można dosłodzić, najlepiej zrobić to miodem, ponownie zmiksować. Przelewamy do szklanek, na wierzch wrzucamy suszoną żurawinę i dekorujemy melisą.

Koktajl imbirowy z błonnikiem

  • 250 ml maślanki
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 1 banan
  • 2 łyżeczki błonnika suchego
  • 2 łyżki imbiru HELIO


Banana obieramy, blendujemy z imbirem i suchym błonnikiem, dodajemy jogurt i maślankę – blendujemy. Rozlewamy do szklanek.

 

Koktajl truskawkowy z sezamem

  • 0,5 kg truskawek
  • 300 ml kefiru naturalnego
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki sezamu HELIO


Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i wrzucamy do miksera. Truskawki zalewamy kefirem, dodajemy śmietanę i miksujemy kilka sekund. Następnie dodajemy cukier (jeśli truskawki są bardzo słodkie można pominąć) i ponownie miksujemy. Przelewamy do szklanek, i po wierzchu każdą porcję posypujemy ziarnem sezamu.

Koktaj na kefirze ze skórką cytrynową i owocem kaki


Owoc kaki obieramy cieniutko nożem, następnie kroimy go w kosteczkę. Do malaksera przekładamy owoc i dokładnie go miksujemy na mus. Do szklanki przekładamy 3-4 łyżki tego musu. Do pozostałości będącej w malakserze dolewamy schłodzony kefir i miksujemy 5 sekund do połączenia składników. Przelewamy koktajl na mus. Na wierzch nakładamy skórkę cytrynową i podajemy.

Koktajl żurawinowy na kefirze z otrębami


Do wysokiego malaksera bądź blendera wsypujemy suszoną żurawinę (wybieramy taką ładną, dużą dorodną), następnie dodajemy otręby owsiane, a całość zalewamy zimnym kefirem. Dodajemy 4 listki mięty. Całość miksujemy około 1-1,5 minuty do całkowitego połączenia się składników. Podajemy dekorując świeżą miętą.

Smacznego!