tło tło

  Curry – potrawa inna niż wszystkie

Curry – potrawa inna niż wszystkie

Sama potrawa jest znana pod tą nazwą w wielu krajach południowo-wschodniej Azji. Istnieje nawet adaptowane do japońskich upodobań kare raisu – curry z ryżem. Na Zachodzie nazwa „curry” kojarzy się bardziej z gotową mieszanką odpowiednich przypraw sproszkowanych, niekiedy zmieszanych z olejem. Istnieje wiele odmian curry, różnicę w smaku zawdzięczając odpowiedniemu doborowi kompozycji przypraw, tzw. masali, przyrządzanej na bieżąco, ucieranej za każdym razem w moździerzu ze świeżych składników.

Dzisiaj chcemy Wam zaproponować orzechowe curry w różnych wersjach smakowych i z różnymi dodatkami. Coś nietuzinkowego, niebanalnego i pysznego.


Curry z bakłażana

  • 1 spory bakłażan
  • 1/3 szklanki pokrojonego pora
  • 3 ząbki czosnku
  • 70g obranych fistaszków HELIO
  • 1 papryczka chili
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/3 łyżeczki mielonej kozieradki
  • sos sojowy do smaku
  • 2 niepełne szklanki mleka orzechowego
  • 2 łyżeczki mąki jaglanej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek


Bakłażana dokładnie umyj, pokrój w większą kostkę i posyp solą. Odstaw na 15 minut, po czym opłucz wodą i osusz. W rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć obrany czosnek oraz fistaszki. Dodaj wszystkie przyprawy. Zeszklij por bez przypalania czosnku. Następnie wrzuć opłukanego z soli i osuszonego bakłażana. Podsmaż ok. 4-5 minut, ciągle mieszając. Następnie wlej 2/3 puszki mleka kokosowego. Z pozostałej ilości mleka rozrób mąkę jaglaną. Wlej do garnka z potrawą i gotuj 3 minuty. Podaj z kaszą jaglaną.


Curry z kurczaka

  • 1 duża, czerwona papryczka chilli, pozbawiona pestek i posiekana
  • kawałek korzenia imbiru, około 2cm, obrany i starty
  • 1 duży ząbek czosnku, zgnieciony
  • mały pęczek kolendry, posiekanej
  • 1 łyżka oleju
  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka, bez skory i pokrojone na małe kawałki
  • 5 łyżek masła orzechowego
  • 150ml wywaru z kurczaka
  • 200g jogurtu greckiego
  • 1 garść uprażonych pestek dyni


W garnku rozgrzej olej, wrzuć kurczaka i szybko usmaż, do zbrązowienia, przez około 1minutę. Wrzuć polowe chilli, imbir, czosnek i polowe kolendry, smaż mieszając przez kolejna minutę. Potem dodaj masło, wywar i jogurt. Kiedy sos gotuje się tylko delikatnie pyrkając, zostaw na około 10min, aż kurczak będzie ugotowany, a sos zgęstnieje. Wmieszaj pozostałą kolendrę, posyp po wierzchu pozostałym chilli i uprażoną dynią. Podawaj na ciepło z ryżem lub słodkimi ziemniakami puree. Potrawa doskonale rozgrzewa nas w zimne, jesienne dni.

Smacznego!

curry_HELIO