tło tło

Bakaliowe herbatki? Tak!

Bakaliowe herbatki? Tak!

Ojczyzną egzotycznych połączeń herbaty z orzechami i bakaliami jest Tunezja. To tam mamy zwyczaj spożywania herbaty miętowej z orzechami. Prawie każdy zaskoczony jest smakiem tego napitku, ale nie ma wątpliwości, że po powrocie do domu zaczynamy eksperymentować z nowymi doznaniami smakowymi. Tym bardziej, że herbata to najpopularniejszy napój o każdej porze roku. Podawana na ciepło lub zimno, zawsze smakuje.

Najprostsza herbata z orzechami    

Składniki (1 porcja):


Orzechy włoskie obieramy, mielimy ale nie na miazgę. Przekładamy do szklanki i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 20 minut. Przelewamy przez sitko wodę orzechową. Do kubka wkładamy zaparzaczkę i wsypujemy do niej herbatę, zalewamy wrzątkiem do połowy kubeczka. Podajemy napar z cytryną.

 

Herbatka z rodzynkami

Składniki (1 porcja):


Rodzynki pokrój, wrzuć na dno kubeczka. Na to włóż siteczko z dziurkami z łyżeczką herbaty i zalej wrzątkiem. Parz pod przykryciem około 5 minut, w tym czasie miód zmieszaj na spodeczku z cynamonem. Po zaparzeniu herbaty dodaj miód, wymieszaj i podawaj.

Herbata z rodzynkami, pieprzem i mango

Składniki (1 porcja):

  • Rodzynki HELIO Natura – 2 łyżeczki
  • Mango suszone HELIO GOLD - 2 paseczki
  • Herbata czarna – łyżeczka
  • Cukier trzcinowy – łyżeczka
  • Świeży pieprz  (do smaku)


Zaparzamy herbatę, rodzynki siekamy, umieszczamy na dnie filiżanki. Gotowy napar posypujemy świeżo zmielonym pieprzem (odrobina). Mango tniemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do smaku.  Gdyby słodyczy mango było za mało, to delikatnie dosładzamy cukrem trzcinowym.

Smacznego!

herbaty_z_bakaliami_HELIO