tło tło

Kruche i ze smakiem, czyli 3 przepisy na babeczki

Kruche i ze smakiem, czyli 3 przepisy na babeczki

O czym mowa? Oczywiście o babeczkach – poznajcie 3 propozycje przepisów na ten deser z wykorzystaniem produktów HELIO.

Babeczki kajmakowe

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 200 gram margaryny
  • szczypta soli
  • 1 całe jajo
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 mały cukier wanilinowy/16g/
  • puszka masy krówkowej kajmakowej HELIO
  • kilka migdałów HELIO GOLD


Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Rozwałkować wyciąć kółka szklanką. Każde kółko nałożyć na foremce do babeczek wciskając do środka. Nakłuć widelcem każdą i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika180 i piec 15 min. Upieczone delikatnie wyjąć z foremek, poczekać aż przestygną. Napełnić masą kajmakową za pomocą szprycy i każdą udekorować migdałami.


Imbirowe babeczki z migdałami

Składniki:

  • 20 dag mąki tortowej
  • 12 dag masła
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • pozostałe składniki: 8-10 dag orzechów ziemnych
  • polewa i dekoracja HELIO deserowa
  • 1 łyżka śmietany
  • aromat migdałowy
  • migdały HELIO GOLD pokrojone w słupki
  • wiórki kokosowe HELIO


Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonym imbirem, posiekać z masłem. Następnie dodać cukier puder, cukier z wanilią, śmietanę wymieszaną z żółtkiem. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić oprószone mąką foremki do babeczek, ułożyć na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Polewę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietaną i aromatem. Upieczone zimne babeczki napełnić posiekanymi orzeszkami i zalać płynną polewą. Ozdobić pokrojonymi w słupki migdałami i wiórkami kokosowymi. Odłożyć do stężenia polewy.

babeczki_HELIO

Babeczki z orzechami

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 miękkie masło
  • budyń śmietankowy
  • aromat waniliowy
  • kilka orzechów włoskich HELIO GOLD


Wykonanie:

Orzechy HELIO kroimy drobniutko. Z 1 szklanki mleka gotujemy budyń, studzimy. Do miski wkładamy miękkie masło i ucieramy na puszyste, kiedy jest już utarte dodajemy budyń wraz z aromatem. Za pomocą szprychy wypełniamy babeczki, całość posypujemy orzechami. Wkładamy do lodówki na około 3 godziny aby masa dokładnie stężała.