tło tło

Wiosna na talerzu!

Wiosna na talerzu!

Wiosna to najlepsza pora na lekką i zdrową dietę pełną witamin! Dzięki bakaliom HELIO - poczujesz przypływ energii i ze smakiem powitasz wiosnę na talerzu, bo wspólnie z Poradnikiem Domowym przygotowaliśmy smakowite, oryginalne potrawy z porcją naturalnie zdrowych orzechów i owoców suszonych HELIO Natura!

 

ORZECHOWY ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM

Składniki:

4 porcje łososia (po 15-  20 dag każda)

10 dag twardej fety

25 dag szpinaku baby

Prażone orzechy laskowe HELIO Natura - 2 opakowania

Prażone pistacje bez soli HELIO Natura - ½ opakowania

Pomidory suszone HELIO - ½ opakowania

30 dag pomidorków koktajlowych

2 ząbki czosnku

oliwa

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Pomidory zalać zimną wodą, odstawić na 15 minut, następnie osączyć i pokroić w paseczki. Na 5 łyżkach oliwy przesmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz opłukany szpinak, dodać pomidory, wyłuskane pistacje oraz orzechy laskowe HELIO Natura. Orzechów nie przesmażać – tylko doprawić szczyptą soli i pieprzu. Rybę natrzeć pieprzem i oprószyć szczyptą soli, następnie razem z pomidorkami ułożyć w foremce żaroodpornej i skropić 2 łyżkami oliwy. Piec 10 minut w 190 stopniach, po upływie tego czasu - obłożyć przygotowanym wcześniej szpinakiem z orzechami oraz pokruszoną fetą i piec kolejne 10 minut.

  Przepis z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2018

*Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2018, przygotowywanego we współpracy z HELIO.

 

ROLADKI Z FARSZEM ŻURAWINOWO - POROWYM

 

Składniki:

6 grubych plastrów schabu środkowego

1 duży por

5 dag tartego parmezanu

Żurawina suszona HELIO Natura - 2 opakowania

Orzechy włoskie HELIO - ½ opakowania

Morwa biała suszona HELIO Natura - ½ opakowania

1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

sól, pieprz

suszony majeranek

1 szklanka bulionu z jarzyn lub drobiu

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

7 łyżek oleju

 

Przygotowanie:

Mięso rozbić na bardzo cienkie płaty, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Najjaśniejszą cześć pora pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć 2-3 minuty na 3 łyżkach oleju. Lekko przestudzić i wymieszać z 1,5 opakowania żurawiny suszonej HELIO Natura, połową morwy białej suszonej HELIO Natura oraz pokruszonymi orzechami włoskimi HELIO. Całość doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem. Tak przygotowanym farszem obłożyć plastry mięsa, zwinąć i spiąć wykałaczką, następnie obsmażyć z każdej strony na pozostałym oleju. Roladki przełożyć na blaszkę i piec 20 minut w 190 st. C. Na tłuszcz ze smażenia wlać bulion, dodać pozostałe bakalie HELIO i zagotować. Sos zagęścić mąką rozmieszaną w ¼ szklanki wody, doprawić pieprzem i polać roladki.

Potrawa świetnie smakuje z gotowanymi ziemniakami wymieszanymi z zielonym groszkiem oraz orzechami włoskimi HELIO.

  Przepis z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2019

*Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2019, przygotowywanego we współpracy z HELIO.

 

ZUPA KREM Z SUSZONYCH POMIDORÓW Z BAKALIAMI

 

Składniki:

Goldenberry HELIO Natura- 1 opakowanie

Pomidory suszone HELIO – 2 opakowania

3 cebulki szalotki

duży pomidor

3 łyżki oliwy

4,5 szklanki wody lub delikatnego bulionu drobiowego

po 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, oregano i tymianku

2 ząbki czosnku

1/2 małej papryczki chili

4 łyżki płynnej kremówki

pieprz, sól

Mix sałatkowy Italia HELIO – 1 opakowanie

1/2 opakowania orzechów włoskich HELIO

 

Przygotowanie:

W garnku na oliwie przesmażyć pokrojone drobno szalotki, dodać posiekaną papryczkę chili, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obrany i pokrojony w kostkę pomidor, a także zioła. Dusić około 3 minuty, następnie dołożyć suszone pomidory HELIO, dolać wodę lub bulion. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu ok. 15 minut, dodać goldenberry HELIO Natura i gotować jeszcze 5 minut. W kolejnym kroku zmiksować zupę, doprawić solą i pieprzem. Mieszankę Mixu sałatkowego Italia HELIO oraz pokruszone orzechy włoskie HELIO lekko uprażyć na suchej patelni. Zupę podawć z udekorowaną śmietaną oraz prażonymi bakaliami HELIO.

Przepis z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2017

*Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2017, przygotowywanego we współpracy z HELIO.