tło tło

Wiosenne przepisy HELIO

Wiosenne przepisy HELIO

Zielone liście sałaty, szparagi, świeże ogórki, szczypiorek, rzodkiewki… Nowalijki kuszą soczystymi kolorami, a do tego są pełne witamin i minerałów, tak jak naturalnie zdrowe bakalie bez konserwantów HELIO Natura, które wyśmienicie smakują w towarzystwie młodych warzyw.

Tagliatelle ze szparagami i pistacjami, sałatka z rzodkiewką z dodatkiem ziaren słonecznika, chłodnik ze świeżych ogórków z posypką z chrupiących eko orzechów włoskich!

Zaproś wiosnę do swojej kuchni, zobacz nasze przepisy i zadbaj o zdrową dietę z HELIO! Nasze naturalne bakalie sprawdzą się idealnie w każdej wiosennej kompozycji! :-)

 

 

Tagliatelle ze szparagami i pistacjami

 

Składniki:

400 g makaronu tagliatelle

pęczek zielonych szparagów

150 g suszonej szynki (np. szwarcwaldzkiej)

6 łyżek oliwy

opakowanie Pistacji prażonych bez soli HELIO Natura

1/2 opakowania Pomidorów suszonych HELIO

wiórki parmezanu

sól, biały pieprz

 

Przygotowanie:

Z zielonych szparagów odłam twarde końcówki, pozostałą część pokrój na 3 - 4 cm kawałki, główki odłóż. Na lekko osolony wrzątek wrzuć kawałki szparagów (bez główek), gdy zrobią się już lekko miękkie (po 6- 7 min), dodaj główki. Całość gotuj jeszcze minutę, wyjmij łyżką cedzakową. Szparagi możesz też zahartować, będą bardziej chrupkie. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonym wrzątku. Na patelni z oliwą przesmaż (ok. 2 min) paski szynki, obrane i posiekane pistacje HELIO Natura oraz pokrojone w paski pomidory suszone HELIO, dopraw białym pieprzem. Pod koniec dodaj kawałki szparagów, a potem makaron. Całość delikatnie wymieszaj i podgrzej. Rozłóż na talerze, posyp wiórkami parmezanu.

helio przepis

Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2020, przygotowywanego we współpracy z HELIO.

 

Sałatka z rzodkiewką i pestkami słonecznika

 

Składniki:

sałata

pęczek rzodkiewki

2 łyżki słonecznika łuskanego HELIO Natura

2 łyżki sezamu HELIO

Dressing:

Musztarda dijon (pół łyżeczki)

Sok z cytryny 30 ml

 

PRZYGOTOWANIE:

Na talerzu rozłożyć liście sałaty, ułożyć pokrojone w plastry rzodkiewki, posypać pestkami słonecznika łuskanego HELIO Natura i sezamem HELIO, następnie polać dressingiem.

 

Chłodnik ze świeżych ogórków i z eko orzechami włoskimi

 

SKŁADNIKI:

500 ml (greckiego jogurtu)

200 ml maślanki

50 dag świeżych ogórków

1 ząbek czosnku

1/2 pęczka koperku

1 pęczek cienkiego szczypiorku

3 łyżki soku z cytryny

3 łyżki oliwy z oliwek

1 opakowanie eko orzechów włoskich HELIO

1 opakowanie orzechów pekan HELIO

1/2 opakowania mixu sałatkowego Italia HELIO

1/4 opakowania berberysu HELIO Natura

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Jogurt, maślankę, pokrojony koperek, połowę pokrojonego szczypiorku, posiekany czosnek, pozbawione pestek ogórki oraz sok z cytryny i oliwę zmiksować tak, żeby kawałki ogórka były wyczuwalne. Doprawić solą, pieprzem, dodać połowę posiekanych eko orzechów włoskich HELIO Natura i orzechów pekan HELIO. Resztę orzechów oraz mix sałatkowy HELIO uprażyć na suchej patelni. Chłodnik podawać posypany prażonymi orzechami, berberysem HELIO Natura oraz pozostałym pokrojonym szczypiorkiem.

chłodnik z orzechami

Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2019, przygotowywanego we współpracy z HELIO.