Zielone liście sałaty, szparagi, świeże ogórki, szczypiorek, rzodkiewki… Nowalijki kuszą soczystymi kolorami, a do tego są pełne witamin i minerałów, tak jak naturalnie zdrowe bakalie bez konserwantów HELIO Natura, które wyśmienicie smakują w towarzystwie młodych warzyw.
Tagliatelle ze szparagami i pistacjami, sałatka z rzodkiewką z dodatkiem ziaren słonecznika, chłodnik ze świeżych ogórków z posypką z chrupiących eko orzechów włoskich!
Zaproś wiosnę do swojej kuchni, zobacz nasze przepisy i zadbaj o zdrową dietę z HELIO! Nasze naturalne bakalie sprawdzą się idealnie w każdej wiosennej kompozycji! :-)
Tagliatelle ze szparagami i pistacjami
Składniki:
400 g makaronu tagliatelle
pęczek zielonych szparagów
150 g suszonej szynki (np. szwarcwaldzkiej)
6 łyżek oliwy
opakowanie Pistacji prażonych bez soli HELIO Natura
1/2 opakowania Pomidorów suszonych HELIO
wiórki parmezanu
sól, biały pieprz
Przygotowanie:
Z zielonych szparagów odłam twarde końcówki, pozostałą część pokrój na 3 - 4 cm kawałki, główki odłóż. Na lekko osolony wrzątek wrzuć kawałki szparagów (bez główek), gdy zrobią się już lekko miękkie (po 6- 7 min), dodaj główki. Całość gotuj jeszcze minutę, wyjmij łyżką cedzakową. Szparagi możesz też zahartować, będą bardziej chrupkie. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonym wrzątku. Na patelni z oliwą przesmaż (ok. 2 min) paski szynki, obrane i posiekane pistacje HELIO Natura oraz pokrojone w paski pomidory suszone HELIO, dopraw białym pieprzem. Pod koniec dodaj kawałki szparagów, a potem makaron. Całość delikatnie wymieszaj i podgrzej. Rozłóż na talerze, posyp wiórkami parmezanu.
Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2020, przygotowywanego we współpracy z HELIO.
Sałatka z rzodkiewką i pestkami słonecznika
Składniki:
sałata
pęczek rzodkiewki
2 łyżki słonecznika łuskanego HELIO Natura
2 łyżki sezamu HELIO
Dressing:
Musztarda dijon (pół łyżeczki)
Sok z cytryny 30 ml
PRZYGOTOWANIE:
Na talerzu rozłożyć liście sałaty, ułożyć pokrojone w plastry rzodkiewki, posypać pestkami słonecznika łuskanego HELIO Natura i sezamem HELIO, następnie polać dressingiem.
Chłodnik ze świeżych ogórków i z eko orzechami włoskimi
SKŁADNIKI:
500 ml (greckiego jogurtu)
200 ml maślanki
50 dag świeżych ogórków
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka koperku
1 pęczek cienkiego szczypiorku
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
1 opakowanie eko orzechów włoskich HELIO
1 opakowanie orzechów pekan HELIO
1/2 opakowania mixu sałatkowego Italia HELIO
1/4 opakowania berberysu HELIO Natura
sól, pieprz
Przygotowanie:
Jogurt, maślankę, pokrojony koperek, połowę pokrojonego szczypiorku, posiekany czosnek, pozbawione pestek ogórki oraz sok z cytryny i oliwę zmiksować tak, żeby kawałki ogórka były wyczuwalne. Doprawić solą, pieprzem, dodać połowę posiekanych eko orzechów włoskich HELIO Natura i orzechów pekan HELIO. Resztę orzechów oraz mix sałatkowy HELIO uprażyć na suchej patelni. Chłodnik podawać posypany prażonymi orzechami, berberysem HELIO Natura oraz pozostałym pokrojonym szczypiorkiem.
Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2019, przygotowywanego we współpracy z HELIO.
Dobrze wszystkim znane rodzynki zabiorą na w podróż niemalże dookoła świata.
Ciasto na naleśniki jest proste i szybkie. To danie kojarzące nam się z dzieciństwem lubi każdy z nas. I każdy zna jakiś przepis na naleśniki.
Karnawał prawie już za nami, ale pozostało jeszcze kilka radosnych akcentów tego radosnego okresu. Jednym z nich jest Tłusty Czwartek, który od lat kojarzony z pączkami i faworkami jest dosłownie najsłodszym dniem w roku.
Pomysł na pyszne ciasta, które swoim wyglądem i smakiem powalą na kolana zaproszonych na imprezę gości. Ciekawe połączenie słodkości i słonych orzeszków ziemnych.