tło tło

Świąteczne menu HELIO

Świąteczne menu HELIO

Boże Narodzenie to czas szczególny, bo spotykamy się razem z naszymi bliskimi i wspólnie zasiadamy do świątecznego stołu, by cieszyć się swoim towarzystwem i delektować się smakiem wyjątkowych potraw. Jednak przygotowanie tradycyjnych dań na wigilijną wieczerzę, jak i na kolejne uroczyste dni świąt - to nie lada wyzwanie. Dlatego przy komponowaniu świątecznego menu, warto skorzystać z szybkich i prostych propozycji HELIO! Dzięki naszej gotowej bezglutenowej masie makowej do ciast oraz naturalnie smacznym i zdrowym bakaliom bez konserwantów HELIO Natura - z łatwością przygotujemy pyszne, aromatyczne, świąteczne potrawy – zarówno wytrawne, jak i na słodko…

 

By nadchodzące Święta Bożego Narodzenia były czasem radości, zadumy i smakowitych spotkań w gronie najbliższych, skomponowaliśmy dla Was wyjątkowe, świąteczne menu HELIO:

 

1. Wigilijne śledzie z suszonymi śliwkami HELIO Natura, suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi HELIO

helioblog Składniki: 9 grubych płatów śledziowych, 2/3 opakowania śliwek suszonych HELIO Natura, 1 opakowanie orzechów włoskich HELIO, 1 opakowanie pomidorów suszonych HELIO, 2,5 – 3 szklanki oleju lnianego, ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Płaty śledziowe zalać wodą i odstawić, co jakiś czas wymieniać wodę na świeżą. Płaty moczyć tak długo, aż stopień ich słoności przypadnie nam do gustu. Pomidory suszone HELIO należy zalać letnią wodą i odstawić na ok. 20 minut, następnie osuszyć na papierowym ręczniku i pokroić w cienkie paski. Śliwki suszone HELIO Natura kroimy w paski, a orzechy włoskie HELIO grubo siekamy. W słoiku układamy warstwami kawałki śledzia, suszonych śliwek, orzechów i pomidorów. Warstwy przesypujemy szczyptą grubo mielonego pieprzu, następnie zalewamy olejem wszystkie składniki. Słoik z tak przygotowanymi śledziami i bakaliami zamykamy i odstawiamy do lodówki najlepiej na 2 - 4 dni.

 

Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2017, przygotowanego we współpracy z HELIO.

 

2. Świąteczny kociołek z kiszoną kapustą i suszonymi owocami HELIO Natura

helio27 Składniki: 2 kg kapusty kiszonej, 50 dag łopatki wieprzowej, 2 cebule, 1 opakowanie Fig suszonych HELIO Natura, 1 opakowanie Żurawiny suszonej HELIO Natura, 2 opakowania Śliwek suszonych HELIO Natura, 1/2 opakowania Moreli suszonych HELIO Natura, 1/2 opakowania Morwy białej suszonej HELIO Natura, 1 szklanka czerwonego wina, 2 listki laurowe, 10 kulek pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego, po 1 płaskiej łyżeczce papryki słodkiej i ostrej, 10 łyżek oleju, sól, pieprz

Przygotowanie:

Kapustę zalać wodą tak, aby była lekko zakryta, dodać listki laurowe, pieprz i ziele w ziarenkach, następnie przykryć i gotować, aż kapusta zmięknie, a prawie cała woda- odparuje. W tym czasie mięso pokroić w średnią kostkę, oprószyć pieprzem, papryką słodką oraz ostrą i obsmażyć na połowie oleju. Podlać 2 szklankami wody i dusić pod przykryciem około 30 minut. Całość dodać do kapusty. Cebule pokroić w piórka, przesmażyć na pozostałym oleju i dodać do kapusty. Wlać wino, dodać wszystkie suszone owoce HELIO Natura i gotować całość około 20-30 minut, co jakiś czas mieszając. Danie doprawić ̨ solą i pieprzem.

Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2018, przygotowanego we współpracy z HELIO.

 

 

3. Tradycyjne pierogi z masą makową HELIO

Składniki:

ciasto na pierogi: szczypta soli, 30 dkg mąki, jajko, gorąca woda, roztopione masło
farsz: masa makowa z bakaliami HELIO
dekoracja: orzechy włoskie HELIO

Przygotowanie:

 

4. Wigilijny kompot z suszonych owoców HELIO

HELIO wigilijny susz

 

Składniki: Mieszanka suszonych owoców  HELIO 300g

Przygotowanie:

Suszone owoce z mieszanki HELIO należy zalać wrzącą wodą i odstawić na 2- 4 godziny, by owoce wchłonęły wodę. W kolejnym kroku, do napęczniałych już owoców, dolewamy jeszcze wody i gotujemy przez ok. 20 minut. Następnie odstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia. Na koniec doprawiamy cukrem, miodem, goździkami i cynamonem- w zależności od gustu.

 

Przepis w formie wideo dostępny na kanale YouTube marki HELIO – Bakaliowe klimaty.

 

 

 

5. Makaron z masą makową HELIO, siekanymi migdałami i skórką pomarańczową HELIO

Składniki: masa makowa z bakaliami HELIO, makaron, migdały siekane HELIO, skórki pomarańczowe HELIO do dekoracji

Przygotowanie:

 

6. Strucla makowa z bakaliami HELIO

HELIO Makowiec Składniki: Masa makowa HELIO

Ciasto: 10 łyżek mleka, 4 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy, 2 całe jajka + 1 żółtko, 5 dag drożdży, 1 kostka masła, 0,5 kg mąki pszennej

Lukier: sok z 1 cytryny, cukier puder (pół szklanki)

Dekoracja: Żurawina suszona HELIO Natura

Przygotowanie:

Do miski wlać letnie mleko i dosypać 4 łyżki cukru i 1 cukier waniliowy. Następnie wbić 2 całe jajka i 1 żółtko, a na końcu wkruszyć 5 dag drożdży. Składniki dokładnie wymieszać i odstawić przygotowany zaczyn na ok. 10 minut. Po 10 minutach dodać do zaczynu 1 masło i 0,5 kg mąki pszennej. Zaczyn dokładnie wygnieść i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm, następnie gotową masą makową HELIO posmarować ciasto i zwinąć jak roladę. Tak przygotowany makowiec wyłożyć na blachę i posmarować  roztrzepanym białkiem. Wstawić do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piec ok. 45 minut. Ciasto wystudzić, polukrować (cukrem pudrem wymieszanym z sokiem z cytryny) i udekorować owocami suszonej żurawiny HELIO Natura.

 

7. Świąteczny schab pieczony z suszonymi śliwkami HELIO Natura

HELIO_szybki przepis Składniki: Śliwki suszone bez konserwantów HELIO Natura, 1,5 kg schabu, olej, sól i pieprz, czosnek, papryka słodka i ostra, majeranek, tymianek, kminek, anyż w gwiazdki (do dekoracji)

Przygotowanie:

Mięso umyć, osuszyć, następnie ostrym nożem zrobić w schabie przez środek otwór i nafaszerować śliwkami suszonymi bez konserwantów HELIO Natura. Mięso lekko posmarować olejem, posypać przyprawami, umieścić w woreczku do pieczenia i włożyć do lodówki na noc. Piec przez ok. 2 godziny w temperaturze 180 stopni C. Gotowy schab udekorować gwiazdkami anyżu.

 

 

 

8. Świąteczna rolada z indyka z Żurawiną suszoną HELIO Natura

HELIO Natura Żurawina Składniki: 1,2 kg piersi z indyka, 1/3 pora (tylko zielona część), 30 dag pieczarek, garstka suszonych grzybów (np. borowików), 2 opakowania Żurawiny suszonej HELIO Natura, 1/2 opakowania Pistacji prażonych bez soli HELIO Natura, 1 opakowanie Prażonych Orzechów laskowych HELIO Natura, 3 łyżki świeżych listków tymianku, 1 jajko, sól, pieprz, olej do smażenia, 1 szklanka bulionu jarzynowego

Przygotowanie:

Grzyby namoczyć w 1 szklance wody, następnie ugotować do miękkości. osiekać, a wywar zachować. Mięso należy naciąć tak, aby otrzymać zgrabny płat, następnie przykryć folią spożywczą i lekko rozbić tłuczkiem, natrzeć solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać 7 łyżek oleju, włożyć pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć tak długo, aż powstały sos wyparuje. Dodać pokrojony w półplasterki por, ugotowane grzyby, połowę tymianku, sól oraz pieprz. Następnie zestawić z ognia, dodać paczkę Ż̇urawiny suszonej, Prażone Orzechy laskowe i Pistacje bez soli HELIO Natura oraz jajko. Farszem obłożyć mięso, zwinąć w roladę i owinąć nitką kuchenną. Roladę obsmażyć ze wszystkich stron na 5 łyżkach oleju, przełożyć do brytfanki, polać bulionem oraz wywarem z grzybów. Piec około 1 godziny i 20 minut w 185 stopniach. Dodać drugą paczkę Żurawiny suszonej HELIO Natura, resztę tymianku i piec kolejne 25 minut.

Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2018, przygotowanego we współpracy z HELIO.

 

 

9. Tort makowy HELIO

Składniki:

Ciasto:masa makowa HELIO, 6 żółtek, 10 białek, 8 łyżek bułki tartej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, skórka otarta z połowy cytryny

Krem: 2 opakowania polewy i dekoracji białej HELIO, 400 ml śmietany kremówki, 250g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczki soku z cytryny

Dekoracja: 3 opakowania polewy i dekoracji białej HELIO, 500 ml śmietany kremówki, 1 łyżeczka soku z cytryny, wiórki kokosowe HELIO, migdały blanszowane HELIO

Przygotowanie:

 

10. Pieczone jabłka z rodzynkami HELIO Natura i orzechami włoskimi HELIO

HELIO_pieczone jabłka

 

Składniki: 6 jabłek, 6 łyżek Rodzynek HELIO Natura, 6 łyżek Orzechów włoskich HELIO, 3 łyżki płynnego miodu, 2 łyżki rozpuszczonego masła, ½ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Jabłka umyć, odciąć wierzchnią część i wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne. Rodzynki HELIO Natura opłukać i namoczyć w ciepłej wodzie, a Orzechy włoskie HELIO lekko posiekać i połączyć z rodzynkami. Wydrążone jabłka napełniamy mieszanką bakalii i polewamy masłem wymieszanym z miodem, posypujemy cynamonem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 30 minut.  Najlepiej podawać gorące- zaraz po przygotowaniu.

 

 

 

11. Trufle z masy makowej HELIO

Składniki: masa makowa HELIO, 240 g serka mascarpone, 280 g zmielonych biszkoptów, płatki migdałowe HELIO, polewa i dekoracja biała HELIO, 3 - 4 opakowania polewy i dekoracji deserowej HELIO, skórki pomarańczowe HELIO (według uznania)

Przygotowanie:

 

12. Świąteczna choinka makowa HELIO

Składniki: masa makowa HELIO, wiórki kokosowe HELIO, 2 opakowania ciasta francuskiego lub drożdżowego, 1 jajko

Przygotowanie:

 

Wyjątkowe, świąteczne menu - pełne pysznych i naturalnie zdrowych bakalii HELIO – to sprawdzony przepis na udane święta Bożego Narodzenia! Życzymy Wszystkim smacznych świąt, pełnych radości i wyjątkowych chwil w gronie najbliższych! :-)

  

HELIO