tło tło

Surówki z bakaliami

Surówki z bakaliami

Polski obiad to zwyczajowo dwa dania – zupa oraz tzw. drugie danie. Większość z nas nie ma jednak czasu, aby codziennie przygotowywać dwudaniowy zestaw, więc siłą rzeczy stawiamy na bardziej sycące drugie danie, któremu powinna towarzyszyć jedna z pięciu zalecanych porcji warzyw i owoców w postaci surówki. My proponujemy surówki z bakaliami.

Surówka z czerwonej kapusty z rodzynkami


Kapustę i cebulę szatkujemy, jabłka ścieramy na tarce o małych oczkach. Dokładnie mieszamy te 3 składniki, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy orzechy, majonez – mieszamy. Na końcu dodajemy rodzynki i jeszcze raz mieszamy.

 

Surówka z marchewki z suszona żurawiną


Obraną marchew ścieramy na tarce o średnich oczkach. Obrane jabłka bez gniazd nasiennych ścieramy na tarce z dużymi otworami. Marchew i jabłka mieszamy, wrzucamy żurawinę, dodajemy oliwę, doprawiamy do smaku – całość dokładnie mieszamy.

Surówka z selera z rodzynkami i orzechami włoskimi


Obieramy jabłka i seler, ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy rodzynki, kawałeczki orzechów, majonez oraz jogurt – mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem – ponownie mieszamy całość.

  surowki_HELIO

Smacznego!