tło tło

Słodkie, warzywne wypieki

Słodkie, warzywne wypieki

To desery z czekoladą, owocami, cukrowymi kwiatami i posypkami. Z lukrem, cukrem pudrem, polewą lub kremem……Serniki, ciasta francuskie, karpatki, makowce, jagodzianki i drożdżówki…..Jednym słowem bardzo popularne i powtarzalne ciasta.

Coraz bardziej popularne stają się ciasta z warzywami. Co prawda, nie są to wypieki codzienne, ale zyskują coraz większe zainteresowanie w domowej kuchni. Są wyszukane w smaku, mniej kaloryczne, zawierają też niedużą ilość cukru. Ponadto dostarczają błonnika, dlatego są korzystniejsze dla naszego układu pokarmowego. Smak ciasta z warzywami jest zawsze bardzo oryginalny. To ciasta delikatnie wytrawne, nie za słodkie, doskonale wyważone. Pasują podane do aromatycznej kawy lub herbaty ziołowej. Smakują również podane z delikatnym białym winem na koniec posiłku we dwoje.

Ciasta z warzywami są świetną propozycją dla dzieci do szkoły na drugie śniadanie. Do pudełeczka z drugim śniadaniem warto oprócz ciasta dołożyć dzieciom jogurt i pokrojone w słupki warzywa. Dzieciakom taki zestaw zawsze smakuje, a jeśli chodzi o kaloryczność posiłku – mama może spać spokojnie. Dziecko ma zaspokojony apetyt na małe, słodkie „co nieco”, co więcej takie drugie śniadanie dostarczy energii potrzebnej do wysiłku intelektualnego i fizycznego.

 

Warzywny przysmak

Składniki na ciasto:

  • 3 łyżki rodzynek HELIO Natura
  • kilka kropel olejku rumowego
  • 3 marchewki
  • 2-3 jabłka
  • burak czerwony
  • 5 jaj
  • 100 gram cukru
  • ok. 100 ml oleju rzepakowego
  • 3 czubate łyżki orzechów włoskich HELIO GOLD
  • 400 gram mąki
  • szczypta soli
  • torebka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cynamonu
  • 250 gram śmietany
  • owoce do dekoracji
  • margaryna do wysmarowania formy


Rodzynki namocz i odstaw by napęczniały. Orzeszki drobno posiekaj. Jabłko, buraczek i marchew zetrzyj tarce. Do misy wbij jaja i ubij z cukrem. Dodaj olej, posiekane orzechy, starte warzywa oraz namoczone rodzynki. Pod koniec wymieszaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą. Blachę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką bądź bułką tartą. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piecz około 60 minut. Po upieczeniu przybierz owocami, śmietaną, posypką lub dekoracją w postaci okrągłych pastylek HELIO, z której wyczarujesz też polewę.

ciasto_marchewkowe_HELIO