tło tło

Podróże z bakaliami w tle

Podróże z bakaliami w tle

Okres wakacji to czas na który czekamy cały rok. Letnie wojaże, poznawanie nowych kultur, nowych ludzi, a przede wszystkim odkrywanie nowych kulinarnych doznań. Niektóre z nich są dla nas egzotyczne, niektóre nietypowe. Jedne nam smakują od pierwszej chwili, do innych musimy się przekonywać dłużej. Niemniej każda wycieczka do nowego miejsca pozostawia wspomnienia nie tylko wakacyjnych widoków, zabytków i plaży. Są to przede wszystkim smaki. Czujemy je na wakacjach wyostrzonymi zmysłami.

Przygotowaliśmy dla Was 3 przepisy z bakaliami – jeden ma paszport rosyjski, drugi włoski, a trzeci to Amerykanin.

 

Rosyjska khalva

jest szczególnie popularna w Kazachstanie. Wykonana z orzechów włoskich i gęstego słodkiego kremu…

Składniki:

  1. mleko: 2 niepełne szklanki
  2. cukier: 4 łyżki
  3. mąka kukurydziana: 1,5 łyżki
  4. orzechy włoskie HELIO GOLD: ok. 180 gramów
  5. masło roztopione: 8 łyżek
  6. cynamon: łyżeczka


Sposób przygotowania: 

Do rondelka wlać mleko, dodać cukier, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie do masy dodajemy mąkę wymieszaną z pozostałym mlekiem. Gotuj aż do zgęstnienia, mieszając.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Orzechy włoskie wymieszać z roztopionym masłem, ułożyć na blaszce, piec w piekarniku ok 10 minut na złocisty kolor, często obracając. Następnie na orzechy wlać równomiernie krem, przykryć folią, piec dalej ok 15 minut.

Podawać zaraz po przyrządzeniu. Udekorować posiekanymi bakaliami i cynamonem.

Włoski podrywacz

Składniki

  1. 250 g serka mascarpone
  2. 2 jaja
  3. 2 – 3 łyżki cukru pudru
  4. 1 łyżeczka esencji waniliowej
  5. 100 g orzechów włoskich HELIO GOLD


Orzechy prażymy na suchej patelni na małym ogniu aż się zarumienią. Siekamy na drobne kawałki i odkładamy na bok. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Następnie ubijamy żółtka z cukrem i esencją waniliową. Na koniec dodajemy serek mascarpone. Do masy żółtkowej z mascarpone dodajemy białka i mieszamy, a następnie wsypujemy orzechy włoskie. Dosładzamy w razie potrzeby. Deser podajemy w szklanych pucharkach, lekko schłodzony i posypany bakaliami lub czekoladą gorzką.

 

New York story

  1. 1 kg brukselki
  2. 2 opakowania roszponki
  3. świeża mięta
  4. 100 gram parmezanu startego
  5. 1 filiżanka orzechów nerkowca HELIO GOLD
  6. sok z cytryny
  7. oliwa z oliwek
  8. sól morska i ulubione zioła


Umytą brukselkę pokrój w plastry, skrop oliwą z oliwek, oprósz papryką oraz solą morską, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz przez 15 minut. Gotową brukselkę przełóż na półmisek, posyp płatkami sera parmezan, pokruszonymi orzechami, świeżą roszponką, posiekaną miętą i skrop sokiem z cytryny. Gotowe. Pyszne i fit :)

Życzymy Wam wspaniałych, słonecznych wakacji!

wakacje_HELIO