tło tło

Pizza z orzechami niejedno ma imię

Pizza z orzechami niejedno ma imię

Orzechy i suszone owoce są znakomitymi dodatkami do wszelkiego rodzaju sałatek, mięs, oczywiście ciast. My chcemy również dowieść, że można ich użyć do przygotowania pysznych pizz – jest ku temu okazja, ponieważ 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy

Pizza z orzechami i oliwkami

Ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży;
    1,5 szklanki ciepłej wody;
    3,5 szklanki mąki pszennej;
    3 łyżki oleju;
    1,5 łyżeczki soli;
    1 łyżeczka cukru


Sos pomidorowy:

  • puszka pomidorów w kostkach;
    1 łyżka soku z cytryny;
    duża szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu;
    1/2 łyżeczki suszonej bazylii;
    1/2 łyżeczki suszonego oregano;
    1/2 łyżeczki soli;
    1/2 łyżeczki czosnku granulowanego;
    szczypta ostrej papryki mielonej i chili


Dodatki:

  • 100 g siekanych orzechów włoskich HELIO GOLD
    kilkanaście zielonych oliwek pokrojonych w plasterki;
    300 g pokrojonych w plasterki pieczarek;
    300 g żółtego sera startego na tarce;
    kilka plastrów wędzonej szynki


Ciasto: Z drożdży przyrządzić rozczyn – do miseczki wlać ciepłą wodę, rozpuścić w niej cukier, wkruszyć drożdże, wymieszać, odstawić na kilka minut. Mąkę przesiać, zrobić w niej zagłębienie, do którego wlać drożdże, olej, dodać sól. Ciasto dobrze wyrobić, umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (około 2 godziny). Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić, uformować spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi. (Z podanej ilości wychodzą dwie duże pizze – wielkości dużej blaszki z piekarnika). Na spód wyłożyć sos pomidorowy (Pomidory odsączyć na sitku, chwilę podgrzać na patelni, wmieszać resztę składników, wystudzić.), orzechy, szynkę, pieczarki i oliwki – piec około 15 minut w 260ºC. Po tym czasie posypać serem i piec jeszcze około 5 minut.

pizza_HELIO

Pizza na słodko

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 dag świeżych drożdży
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki wody
  • łyżka oleju
  • łyżka cukru
  • szczypta soli


Na pizzę

  • gotowa masa krówkowa czekoladowa HELIO
  • rodzynki HELIO Natura
  • orzechy włoskie HELIO GOLD
  • orzechy laskowe HELIO GOLD


Drożdże kruszymy zasypujemy cukrem. Zalewamy letnim mlekiem i wodą. Dosypujemy przesianą mąkę, sól i olej. Całość wyrabiamy 15 minut do uzyskania jednolitej masy. Gdy ciasto odchodzi od dłoni odstawiamy przykryte ściereczką na 50 minut. Ciasto rozwałkować, posmarować masą kakaową. Na wierz posypać rodzynkami, mieszanką egzotyczną i posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni ok. 15 minut.

Pizza ze szpinakiem i orzechami

  • ¼ szklanki ciepłej wody
  • ¼ łyżeczki syropu z agawy
  • ½ łyzki oliwy z oliwek
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 4g suszonych drożdży
  • suszone zioła


Dodatki:

  • 200 g mrożonego szpinaku w liściach
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • 4 plastry sera żółtego
  • 2 łyżki orzechów laskowych HELIO GOLD


Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i syropie. Mieszamy z mąką, dodajemy oliwę i suszone zioła. Ugniatamy przez 5 minut, dodajemy więcej mąki w razie potrzeby. Wkładamy do wysmarowanej oliwą miski, przykrywamy lekko wilgotnym ręcznikiem i zostawiamy na około godzinę w ciepłym miejscu. Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze układamy podzielone na dwie części ciasto. Spłaszczyć palcami lub wałkiem, formując dwa placki.

Szpinak dusimy na małym ogniu, dodajemy czosnek, sól i pieprz. Przygotowany szpinak układamy na cieście, dodajemy plastry sera żółtego, orzechy. Pieczemy 15 minut.

Smacznego!