tło tło

Pieróg raz!

Pieróg raz!

Pierogi, pierożki, te duże i te całkiem malutkie. Po włosku, po polsku, ruskie ale….pierogi z orzechami bądź bakaliami? To brzmi nieco egzotycznie ale egzotyczne nie jest. To coraz bardziej popularne połączenie, które podbija serca smakoszów. Dlaczego? Po pierwsze jest to nietypowe połączenie, po drugie zawsze efektownie wygląda, a po trzecie zaskakuje gości smakiem. Nasza kreatywność kulinarna w tym względzie nie powinna być ograniczona. W zasadzie każde połączenie jest dozwolone, o ile nam będzie smakowało.

Pierożki z orzechami

Składniki (4 porcje):


Sposób przygotowania

Cukier stopić na patelni w małej ilości wody. Mąkę, 2 jajka i ostudzony karmel dokładnie wyrobić. Ciasto cienko rozwałkować i pokroić na 8 cm paski Orzeszki ziemne, laskowe, bazylię i ząbek czosnku posiekać. Dodać wraz z żółtkiem do twarogu, posypać płatkami migdałowymi i wyrobić farsz. Doprawić go do smaku.

Paski ciasta posmarować rozmąconym jajkiem. Z farszu formować małe kulki i układać na połowie ciasta co 6cm. Następnie przykryć pozostałą częścią pasków. Brzegi zakleić i wyciąć trójkątne pierożki. Gotować je 3 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Pozostały czosnek, suszone pomidory, zieloną cebulkę posiekać, a następnie podsmażyć na maśle. Wlać kremówkę, doprawić i chwilę pogotować. Tak przygotowanym sosem polać pierożki.

 

 

PP, czyli pierogi pieczone

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • kostka margaryny
  • 1 serek homogenizowany naturalny
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 


Pozostałe składniki:

pierogi_z_bakaliami_HELIO


Przygotowanie:

Wszystkie składniki do ciasta włożyć do malaksera i dokładnie wymieszać. Jabłuszka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać żurawinę i migdały – wymieszać. Rozwałkować porcje ciasta na grubość 4 mm. Nożem wykrawać kwadraty, brzegi posmarować jajkiem, na środku ułożyć farsz i zlepiać trójkąciki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem, posmarować roztrzepanym jakiem posypać cukrem i piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C.

Pierogi z rodzynkami i budyniem

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 żółtko
  • pół szklanki mleka
  • 30 gram twarogu tłustego
  • pół torebki budyniu waniliowego z cukrem
  • 2 czubate łyżki rodzynków sułtańskich HELIO


Zagnieść ciasto z mąki, żółtek i mleka. Odstawić. Rodzynki opłukać i osączyć. Ser rozetrzeć lub przepuścić, dodać proszek budyniowy i rodzynki. Wszystkie składniki na farsz dokładnie wymieszać. Ciasto dość cienko rozwałkować. Szklanką wycinać krążki. Na każdym położyć łyżeczkę farszu, po czym zlepić pierogi. Gotować w lekko osolonym wrzątku około 3 minuty. Podawać polane masłem.