tło tło

Pełen inspiracji #HELIOweekend !

Pełen inspiracji #HELIOweekend !

Długo na to czekaliśmy i wreszcie jest – MAJÓWKA 2021! Nie macie pomysłu na te kilka dni wolnych od pracy? HELIO inspiruje! Odpoczynek połączony z przyjemnością i coś pysznego dla podniebienia… to zawsze dobre rozwiązanie! A czy wiesz, że właśnie podczas majówki, bo 2- go maja przypada Dzień Grilla? ;-)

 

Zarezerwuj więc popołudnie lub wieczór w nadchodzący długi weekend i zostań, dzięki HELIO, mistrzem majówkowej kuchni! Do tradycyjnych potraw przygotowywanych na ruszcie, dodaj naturalnie zdrowe bakalie HELIO Natura i ciesz się nowym, oryginalnym smakiem pieczonych dań! Przyjmujesz wyzwanie? To zobacz propozycje HELIO i Poradnika Domowego na znakomite dana z grilla i spróbuj czegoś nowego! ;-)

Majówka czas START!

 

Przepis #1 GRILLOWANA PIERŚ Z INDYKA Z BAKALIAMI HELIO NATURA

 

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie Moreli suszonych HELIO Natura
  • 1 opakowanie Żurawiny suszonej HELIO Natura
  • 1/2 opakowania Goldenberry HELIO Natura
  • 2–3 łyżki Morwy białej suszonej HELIO Natura
  • 80 dag filetu z piersi indyka
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • łyżka musztardy
  • sok z 1 pomarańczy
  • 4–5 łyżek oliwy
  • 2–3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

 

PRZYGOTOWANIE: Pierś indyka pokrój na 6 plastrów o grubości ok. 2–3 cm, lekko je rozbij, oprósz solą i pieprzem. Na każdym kawałku mięsa ułóż po 3 Morele HELIO Natura. Zwiń roladki i zepnij wykałaczkami. Następnie roladki posmaruj oliwą wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sporą szczyptą suszonych ziół prowansalskich. Tak przygotowane roladki ułóż na tackach do grillowania, przykryj kawałkiem folii aluminiowej i piecz na grillu ok. 30 minut na złoty kolor. W trakcie pieczenia roladki kilkakrotnie obróć i posmaruj oliwą z czosnkiem i ziołami. Żurawinę, Goldenberry i Morwę suszoną HELIO Natura zalej czerwonym winem i sokiem z pomarańczy, zagotuj na wolnym ogniu pod przykryciem i gotuj jeszcze przez kilka minut. Dodaj do smaku musztardę oraz sól i pieprz. Część sosu możesz też zmiksować i wymieszać z pozostałym. Gotowe roladki ułóż na talerzu i serwuj z dodatkiem sosu żurawinowego.

  grill1

Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2021, przygotowywanego we współpracy z HELIO.

 

Przepis #2 BURGERY Z ŻURAWINĄ HELIO NATURA

 

SKŁADNIKI:

  • 4 bułki do hamburgerów
  • 50 dag mielonej wołowiny
  • 1/2 opakowania Żurawiny suszonej HELIO Natura
  • pół papryczki chilli
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 liście sałaty
  • garść rukoli
  • awokado
  • czerwona cebula
  • 4 plastry sera camembert

SOS:

  • 1 opakowanie Orzeszków ziemnych HELIO
  • 2 cm świeżego obranego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chilli
  • sok z limonki
  • 4 łyżki sosu sojowego
    3 łyżki oliwy
  • ok. 150 ml letniej wody

 

PRZYGOTOWANIE: Wołowinę dokładnie wymieszaj z posiekaną Żurawiną HELIO Natura, chilli i oliwą. Z mięsa uformuj płaskie, spore kotlety i odstaw w chłodne miejsce. Składniki sosu zblenduj, dolewając tyle letniej wody, aby sos miał lekko płynną konsystencję. Kotlety upiecz na grillu lub usmaż na patelni grillowej (po 2 min z każdej strony). Bułki podgrzej w gorącym piekarniku, dolną część każdej bułki posmaruj sosem orzechowym, połóż liść sałaty, potem kotlet. Obłóż plastrami obranego awokado, cebuli, camemberta i rukolą, polej sosem orzechowym i przykryj wierzchnią częścią bułki. 

  grill2

Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2020, przygotowywanego we współpracy z HELIO.

 

A jeśli pogoda nie dopisze - zawsze możesz zaserwować pyszną sałatkę z dodatkiem nowych, niezwykle miękkich i soczystych owoców suszonych So Soft! z linii HELIO Natura lub osłodzić sobie wolne chwile z naszymi wyjątkowymi deserami z masą krówkową w wersji PREMIUM! ;-) Inspiracje znajdzesz na kanale HELIO- Bakaliowe Klimaty!