tło tło

Najlepsze świąteczne przepisy

Najlepsze świąteczne przepisy

Święta już tuż tuż, dlatego jeśli szukacie inspiracji na najlepsze wielkanocne przysmaki – koniecznie sprawdźcie świąteczne przepisy HELIO – zarówno w formie nowoczesnych wideo przepisów na kanale HELIO - Bakaliowe Klimaty, jak i w tradycyjnym wydaniu, które przygotowaliśmy dla Was wspólnie z Poradnikiem Domowym...

 

MINIMAZURKI HELIO

Składniki:

5 puszek masy krówkowej HELIO w ulubionych smakach - kajmak, kukułka,
o smaku advocata, czekoladowym i orzechowym

20 dag mąki

2,5 opakowania płatków migdałowych HELIO

20 dag masła

2 żółtka

10 dag cukru pudru

4 łyżki oleju

1 opakowanie polewy i dekoracji białej HELIO

1 opakowanie polewy i dekoracji deserowej HELIO

1/2 opakowania skórki cytrynowej HELIO

1/2 opakowania mieszanki keksowej HELIO

garść ulubionych bakalii HELIO Natura, np. pistacji prażonych bez soli czy żurawiny suszonej

 

Przygotowanie: Płatki migdałowe HELIOzemleć w młynku na proszek, połączyć z mąką, cukrem, masłem, żółtkami i olejem. Zagnieść ciasto, owinąć w folię i schłodzić ok. 1 godziny. Następnie rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm, wykroić ciasteczka foremką. Ułożyć na blasze i piec w 200 st. C na złoty kolor. Po ostudzeniu posmarować masami krówkowymi HELIO, udekorować ulubionymi bakaliami HELIO oraz polewami HELIO przygotowanymi zgodnie z przepisem na opakowaniu.

 

HELIO_2019

Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2019, przygotowywanego we współpracy z HELIO.

 

KUKUŁKOWA BABA DROŻDŻOWA HELIO

Składniki:

3,5 szklanki mąki

10 dag masła

2 łyżki cukru brązowego

4 dag drożdży

1/2 szklanki mleka

2 jajka

szczypta soli i kurkumy

masło i mąka do formy

puszka masy krówkowej – kukułka HELIO

1 opakowanie mieszanki keksowej HELIO

1 opakowanie skórki pomarańczowej HELIO

 

Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli i kurkumy, masło i posiekać. Letnie mleko wymieszać z drożdżami i jajkami, następnie dodać do mąki i zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. W kolejnym kroku, ciasto rozwałkować na prostokąt grubości 0,5 cm. Posmarować masą krówkową HELIO, posypać skórką pomarańczową oraz mieszanką keksową HELIO i zwinąć w roladę. Pokroić w plastry grubości 3-4 cm, kawałki ciasta ułożyć w wysmarowanej masłem i wysypanej mąką foremce do baby. Piec 40 minut w temp. 180°C z włączonym termoobiegiem. Foremkę wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut. Następnie nożem delikatnie poluzować ciasto w foremce, wyjąć na kratkę do studzenia i ostudzić.

 

HELIO_2017

Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2017, przygotowywanego we współpracy z HELIO.

 

MAZUREK KAJMAKOWY HELIO

 

Składniki:

na ciasto:

1,5 szklanki mąki

1 białko

1/3 szklanki cukru pudru

2 żółtka

15 dag masła

łyżka śmietany 18%

10 dag płatków migdałowych HELIO

obłożenie:

2 masy krówkowe HELIO

10 dag płatków migdałowych HELIO

po 5 dag skórki pomarańczowej i cytrynowej HELIO

bakalie HELIO do dekoracji, np. suszone jagoody goji

Polewa i dekoracja deserowa HELIO

 

Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć w folię i odstawić do lodówki na ok. 20 minut. Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie i wyłożyć na dno dwóch foremek o średnicy 23 cm.  Posmarować białkiem, posypać płatkami i nakłuć ciasto widelcem. Piec na złoty kolor ok. 15 minut w temp. 180°C. Masę krówkową HELIO wymieszać z płatkami migdałowymi HELIO oraz skórką cytrynową i pomarańczową HELIO. Przełożyć blaty i udekorować bakaliami HELIO. Polewę i dekorację deserową HELIO przygotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, następnie wylać małym strumieniem na arkusz papieru do pieczenia, tworząc tzw. esy floresy, a gdy zastygnie - udekorować mazurek czekoladą.

  HELIO_2016

Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2016, przygotowywanego we współpracy z HELIO.

 

 

Polecamy też inne sprawdzone przepisy HELIO na tradycyjnego Mazurka:

 

WIELKANOCNY MAZUREK Z MASĄ KRÓWKOWĄ KAJMAK

 

MAZUREK ŚLIWKOWY Z MASĄ KRÓWKOWĄ KUKUŁKA

 

MAZUREK Z MASĄ KRÓWKOWĄ O SMAKU ORZECHOWYM

 

Wszystkie nasze wideo przepisy dostępne są na kanale HELIO – Bakaliowe Klimaty