Love is in the air… Walentynki możecie spędzić ze sobą i… z HELIO! ;-) Jeżeli nie macie pomysłu na miłosne przekąski, wypróbujcie nasze propozycje na słodkie, walentynkowe pyszności z bakaliami HELIO, które pobudzą podniebienie i podkręcą miłosną atmosferę w tak wyjątkowym dniu jak święto zakochanych!
Na początek miłosnych uniesień - romantyczne śniadanie do łóżka i.. naleśniki z bakaliowym nadzieniem HELIO z przepisu Poradnika Domowego, które zapewnią doskonałe źródło energii na cały dzień ;-) Oprócz słodkiej, nowej masy krówkowej HELIO w ulubionym smaku, koniecznie dodajcie orzechy włoskie HELIO Natura, które są naturalnym afrodyzjakiem!
Budapeszteńskie naleśniki à la Gundel
Składniki:
Masa krówkowa HELIO o smaku orzechowym
Orzechy włoskie HELIO Natura – 1 opakowanie
Płatki migdałowe HELIO – 1 opakowanie
Polewa i dekoracja deserowa HELIO
Rodzynki HELIO Natura - 1/2 opakowania
Skórki pomarańczowe HELIO - 1/2 opakowania
czubata szklanka mąki pszennej
2 szklanki mleka
2 jajka
olej do smażenia
Przygotowanie: W głębokim naczyniu zmiksuj mleko z jajkami, dodaj przesianą mąkę i szczyptę soli, zmiksuj na gładkie, jednolite ciasto i odstaw na 30 minut. Na patelni cienko natłuszczonej olejem usmaż 12 cienkich naleśników na złoty kolor z obu stron. W kolejnym kroku – przygotuj nadzienie. EKO orzechy włoskie i płatki migdałowe HELIO zmiksuj w blenderze, wymieszaj z masą krówkową, rodzynkami i skórką pomarańczową HELIO. Naleśniki posmaruj nadzieniem orzechowym, złóż na połówki lub w koperty i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 100 st. C (mocno podgrzej, nie rumieniąc). Na koniec – nie zapomnij o czekoladowej dekoracji – dzięki polewie deserowej HELIO będziecie mogli wyznać swoje uczucia! ;-) Gdy naleśniki będą już gotowe – ułóż je na talerzach i polej gorącą polewą, przygotowaną według instrukcji na opakowaniu.
Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2021, przygotowywanego we współpracy z HELIO
Z kolei na osłodę dnia – koniecznie przygotujcie bakaliowe ciasteczka w kolorze miłości, bo ozdobione czerwonymi jagodami goji HELIO, które sprawią, że Wasze serca zabiją szybciej! ;-)
Ciasteczka serduszka
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
1 opakowanie pistacji prażonych bez dodatku soli HELIO Natura
1 opakowanie morwy białej suszonej HELIO Natura
1 opakowanie jagód goji suszonych HELIO
1 opakowanie EKO orzechów włoskich HELIO Natura
150 ml mleka
3 jajka
3 łyżki cukru brązowego
1 opakowanie polewy i dekoracji białej HELIO
Przygotowanie: Do miski wsyp płatki owsiane, cukier oraz bakalie HELIO- obrane i posiekane pistacje prażone, jagody goji suszone, EKO orzechy włoskie i morwę białą suszoną. Wlej mleko, wbij jajka i całość dokładnie wymieszaj, następnie odstaw na 15 minut i raz jeszcze wymieszaj. Wyłóż papierem blaszkę do pieczenia, ułóż foremki w kształcie serduszek, środek foremek wypełnij ciastem i dociśnij łyżką, następnie usuń foremki podnosząc je delikatnie do góry. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni C i piecz ok. 20 minut. Ostudź i udekoruj ciasteczka białą polewą i dekoracją HELIO.
Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2017, przygotowywanego we współpracy z HELIO
A w walentynkowy wieczór, zwieńczeniem słodkich przyjemności będzie #deserovelove i trufle z masy makowej HELIO, zanurzone w czekoladowej polewie - prawdziwa uczta dla zmysłów!
Trufle makowe
Walentynki to idealna okazja do miłosnych wyznań, celebrowania wspólnie spędzonych chwil - najlepiej w towarzystwie bakaliowych pyszności! ;-) Przygotujcie więc słodką ucztę z pomocą HELIO i rozsmakujcie się w naszych walentynkowych przekąskach, które z pewnością zaspokoją (kulinarne) pragnienia wszystkich zakochanych! ;-)
Dobrze wszystkim znane rodzynki zabiorą na w podróż niemalże dookoła świata.
Ciasto na naleśniki jest proste i szybkie. To danie kojarzące nam się z dzieciństwem lubi każdy z nas. I każdy zna jakiś przepis na naleśniki.
Karnawał prawie już za nami, ale pozostało jeszcze kilka radosnych akcentów tego radosnego okresu. Jednym z nich jest Tłusty Czwartek, który od lat kojarzony z pączkami i faworkami jest dosłownie najsłodszym dniem w roku.
Pomysł na pyszne ciasta, które swoim wyglądem i smakiem powalą na kolana zaproszonych na imprezę gości. Ciekawe połączenie słodkości i słonych orzeszków ziemnych.