tło tło

Menu na Walentynki

Menu na Walentynki

Love is in the air… Walentynki możecie spędzić ze sobą i… z HELIO! ;-) Jeżeli nie macie pomysłu na miłosne przekąski, wypróbujcie nasze propozycje na słodkie, walentynkowe pyszności z bakaliami HELIO, które pobudzą podniebienie i podkręcą miłosną atmosferę w tak wyjątkowym dniu jak święto zakochanych!

 

Na początek miłosnych uniesień - romantyczne śniadanie do łóżka i.. naleśniki z bakaliowym nadzieniem HELIO z przepisu Poradnika Domowego, które zapewnią doskonałe źródło energii na cały dzień ;-) Oprócz słodkiej, nowej masy krówkowej HELIO w ulubionym smaku, koniecznie dodajcie orzechy włoskie HELIO Natura, które są naturalnym afrodyzjakiem!

 

Budapeszteńskie naleśniki à la Gundel

 

Składniki:

Masa krówkowa HELIO o smaku orzechowym

Orzechy włoskie HELIO Natura – 1 opakowanie

Płatki migdałowe HELIO – 1 opakowanie

Polewa i dekoracja deserowa HELIO

Rodzynki HELIO Natura - 1/2 opakowania

Skórki pomarańczowe HELIO - 1/2 opakowania

czubata szklanka mąki pszennej

2 szklanki mleka

2 jajka

olej do smażenia

 

Przygotowanie: W głębokim naczyniu zmiksuj mleko z jajkami, dodaj przesianą  mąkę i szczyptę soli, zmiksuj na gładkie, jednolite ciasto i odstaw na 30 minut. Na patelni cienko natłuszczonej olejem usmaż 12 cienkich naleśników na złoty kolor z obu stron. W kolejnym kroku – przygotuj nadzienie. EKO orzechy włoskie i płatki migdałowe HELIO zmiksuj w blenderze, wymieszaj z masą krówkową, rodzynkami i skórką pomarańczową HELIO. Naleśniki posmaruj nadzieniem orzechowym, złóż na połówki lub w koperty i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 100 st. C (mocno podgrzej, nie rumieniąc). Na koniec – nie zapomnij o czekoladowej dekoracji – dzięki polewie deserowej HELIO będziecie mogli wyznać swoje uczucia! ;-) Gdy naleśniki będą już gotowe – ułóż je na talerzach i polej gorącą polewą, przygotowaną według instrukcji na opakowaniu.

 

naleśniki PD Helio 2021

Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2021, przygotowywanego we współpracy z HELIO

 

Z kolei na osłodę dnia –  koniecznie przygotujcie bakaliowe ciasteczka w kolorze miłości, bo ozdobione czerwonymi jagodami goji HELIO, które sprawią, że Wasze serca zabiją szybciej! ;-)

 

Ciasteczka serduszka

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych

1 opakowanie pistacji prażonych bez dodatku soli HELIO Natura

1 opakowanie morwy białej suszonej HELIO Natura

1 opakowanie jagód goji suszonych HELIO

1 opakowanie EKO orzechów włoskich HELIO Natura

150 ml mleka

3 jajka

3 łyżki cukru brązowego

1 opakowanie polewy i dekoracji białej HELIO

 

Przygotowanie: Do miski wsyp płatki owsiane, cukier oraz bakalie HELIO- obrane i posiekane pistacje prażone, jagody goji suszone, EKO orzechy włoskie i morwę białą suszoną. Wlej mleko, wbij jajka i całość dokładnie wymieszaj, następnie odstaw na 15 minut i raz jeszcze wymieszaj. Wyłóż papierem blaszkę do pieczenia, ułóż foremki w kształcie serduszek, środek foremek wypełnij ciastem i dociśnij łyżką, następnie usuń foremki podnosząc je delikatnie do góry. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni C i piecz ok. 20 minut. Ostudź i udekoruj ciasteczka białą polewą i dekoracją HELIO.

 

ciasteczka PD HELIO 2017

Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2017, przygotowywanego we współpracy z HELIO

 

A w walentynkowy wieczór, zwieńczeniem słodkich przyjemności będzie #deserovelove i trufle z masy makowej HELIO, zanurzone w czekoladowej polewie - prawdziwa uczta dla zmysłów!

 

Trufle makowe

 

Walentynki to idealna okazja do miłosnych wyznań, celebrowania wspólnie spędzonych chwil - najlepiej w towarzystwie bakaliowych pyszności! ;-) Przygotujcie więc słodką ucztę z pomocą HELIO i rozsmakujcie się w naszych walentynkowych przekąskach, które z pewnością zaspokoją (kulinarne) pragnienia wszystkich zakochanych! ;-)