tło tło

Majówka z HELIO!

Majówka z HELIO!

Przed nami długi majowy weekend, czas pikników i pysznych spotkań przy grillu w towarzystwie rodziny i znajomych! By stworzyć wspaniałą, niezapomnianą ucztę- zapraszamy Was do wspólnego gotowania i przedstawiamy nasze propozycje na pomysłowe- szybkie i smaczne dania z grilla z dodatkiem owoców suszonych i chrupiących orzechów HELIO, w towarzystwie wiosennych warzyw!

 

PRZEPIS NR 1:
GRILLOWANE SZASZŁYKI Z SUSZONYMI OWOCAMI HELIO NATURA
 
SKŁADNIKI:
1 pierś z kurczaka
1 opakowanie Moreli suszonych HELIO Natura
1 opakowanie Śliwek suszonych HELIO Natura
4 łyżki oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz
 
PRZYGOTOWANIE:
Suszone Morele i Śliwki HELIO Natura zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 1 godz. Mięso myjemy i kroimy na kawałki, posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz polewamy oliwą z oliwek wymieszaną z sokiem z cytryny i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Następnie na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian- morelę, mięso, śliwkę… Posypujemy ziołami prowansalskimi i pieczemy na rozgrzanym grillu z każdej strony.
 
 
PRZEPIS NR 2:
SZASZŁYKI Z FIGAMI HELIO NATURA I SAŁATKĄ PAPRYKOWĄ Z ORZECHAMI WŁOSKIMI HELIO*
 
SKŁADNIKI:
2 polędwiczki wieprzowe
2 opakowania Fig suszonych HELIO Natura
½ szklanki białego wina
10 cienkich plasterków wędzonego boczku
gałązka rozmarynu
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
pieprz
4 łyżki oleju
 
SAŁATKA:
Po 1 kolorowej papryce
¼ pęczka natki
mała czerwona cebulka
150g Orzechów włoskich HELIO
4 łyżki oleju
szklanka jogurtu greckiego
mały ząbek czosnku
 
PRZYGOTOWANIE:
Figi suszone HELIO natura zalać winem i odstawić na 20 minut. Opłukane mięso pokroić na 10 medalionów, oprószyć je pieprzem, polać sosem sojowym i odstawić do lodówki na 30 min. Plasterki boczku posypać igiełkami rozmarynu, owinąć wokół medalionów i nadziewać na patyczki do szaszłyków na przemian z figami. Następnie posmarować szaszłyki olejem i smażyć na rumiano na rozgrzanym grillu ok. 5-7 minut z każdej strony.
Oczyszczone papryki pokroić na paseczki, połączyć z posiekaną natką, lekko podprażonymi na suchej patelni Orzechami włoskimi HELIO, olejem oraz szczyptą soli i pieprzu. Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Gotowe szaszłyki podawać z sałatką i sosem jogurtowym.

maj  *Przepis pochodzi z kalendarza Poradnika Domowego 2016, przygotowanego we współpracy z HELIO

 
 
PRZEPIS NR 3:
GRILLOWANY SER Z SAŁATKĄ I BAKALIAMI HELIO*
 
SKŁADNIKI:
2 opakowania sera halloumi po 22,5 dag
12,5 dag szpinaku baby
60 dag arbuza
1 dojrzałe awokado
1 opakowanie Fig suszonych HELIO Natura
½ opak. Mixu Sałatkowego Italia HELIO
1 opakowanie Orzechów brazylijskich HELIO
10 łyżek oliwy z oliwek
1 średni ząbek czosnku
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
 
PRZYGOTOWANIE:
Oliwę z oliwek wlać do słoiczka razem z sokiem z cytryny, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz, następnie zakręcić i potrząsnąć słoiczkiem kilka razy, aby składniki dobrze się połączyły. W kolejnym kroku- opłukać szpinak, osuszyć i rozłożyć na 2 półmiskach, obłożyć obranym i pokrojonym na kawałki arbuzem i awokado. Następnie sery przekroić na pół, smażyć na rozgrzanym grillu po 2 minuty z każdej strony. Ser ułożyć na sałatce, posypać prażonym Mixem sałatkowym HELIO, lekko podprażonymi Orzechami brazylijskimi HELIO oraz pokrojonymi suszonymi Figami HELIO Natura. Na koniec- całość polać wcześniej przygotowanym sosem.

helioprzepis  *Przepis pochodzi z kalendarza Poradnika Domowego 2018, przygotowanego we współpracy z HELIO

 
 
Życzymy Wszystkim smacznych spotkań przy grillu :-)
HELIO