tło tło

Czas na majówkę!

Czas na majówkę!

Rozpoczynamy sezon grillowy! Spotkania na świeżym powietrzu w gronie przyjaciół i rodziny w wiosennym klimacie to największy urok tego czasu! Wspólne biesiadowanie w ogrodzie, na działce czy nad jeziorem wymaga smacznej oprawy, dlatego grillowanie czas zacząć… najlepiej w towarzystwie zdrowych bakalii HELIO! Zobaczcie nasze smakowite propozycje na majówkę, przygotowane wspólnie z Poradnikiem Domowym!

 

ORZECHOWE GRILLOWANE KOFTY

Składniki

60 dag mielonej łopatki wieprzowej

1 opakowanie Orzechów nerkowca HELIO

1/2 opakowania Orzechów włoskich HELIO

2 ząbki czosnku

1 mała cebula

1 papryczka chili

3-4 łyżki oleju

szczypta kurkumy

1/4 łyżeczki mielonej kolendry

sól, pieprz

MARYNOWANA CEBULA:

3 średnie czerwone cebule

1 opakowanie Goldenberry HELIO Natura

1/3 opakowania Rodzynek HELIO Natura

3-4 łyżki posiekanej natki

3 łyżki oliwy

1/2 łyżeczki miodu

3 łyżki soku z cytryny

 

PRZYGOTOWANIE: Czerwoną cebulę obrać, pokroić na bardzo cienkie plasterki. Przelać wrzątkiem na sicie, dobrze osączyć. Następnie połączyć z bakaliami HELIO Natura – Rodzynkami i Goldenberry, natką, oliwą, miodem, sokiem z cytryny. Oprószyć solą i pieprzem. Całość ugnieść dłonią i odstawić do lodówki. W kolejnym kroku cebulę, chili oraz czosnek bardzo drobno posiekać, Orzechy HELIO pokroić na drobne kawałki. Mięso połączyć z przygotowanymi składnikami, dodać olej, szczyptę kurkumy, doprawić solą, pieprzem oraz kolendrą. Masę podzielić na 6 porcji, uformować podłużne kotleciki, nadziać na patyczki do szaszłyków. Smażyć na grillu. Gorące podawać z marynowaną cebulką.

kalendarz Helio 2019

Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2019, przygotowywanego we współpracy z HELIO.

 

SATAY Z KURCZAKA Z SOSEM Z ORZESZKÓW I SAŁATKĄ

Składniki:

3 pojedyncze piersi z kurczaka bez polędwiczek,

patyczki do szaszłyków

MARYNATA:

3 posiekane ząbki czosnku

4 łyżki sosu sojowego

5 łyżek oleju

1/2 łyżeczki curry

2 łyżki posiekanej kolendry

SOS:

1 opakowanie Orzeszków ziemnych niesolonych HELIO

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 papryczka chili

2 łyżki oliwy

3/4 szklanki płynnego mleka kokosowego

4 łyżki sosu sojowego

3 łyżki oleju

DODATKOWO:

1/2 opakowania Orzechów nerkowca HELIO

½ opakowania Goldenberry HELIO Natura

1 świeży ogórek

½ szklanki pestek granatu

oliwa

pieprz

 

PRZYGOTOWANIE: Składniki marynaty wymieszać, mięso opłukać i każdą pierś przekroić na pół. Połączyć z marynatą i odstawić na 12 godzin do lodówki. W tym czasie Orzeszki HELIO zalać wodą, odstawić na 1 godzinę, następnie osączyć i zmiksować. Na oleju przesmażyć posiekaną cebulę, czosnek i chili. Dodać do orzeszków i raz jeszcze zmiksować. Mleko kokosowe zagotować, dodać masę orzechową, sos sojowy i podgrzać. Mięso nadziać na patyczki do szaszłyków i piec ok. 20 minut na grillu, co jakiś czas obracając mięsem. Pokrojony w cienkie plasterki ogórek wymieszać z podprażonymi Orzechami nerkowca HELIO, granatem, Goldenberry HELIO Natura, 2 łyżkami oliwy i szczyptą pieprzu. Szaszłyki podawać z sosem oraz sałatką.

 

Helio_2018

Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2018, przygotowywanego we współpracy z HELIO.

 

A na deser... polecamy chrupiące gofry z naszą czekoladową masą krówkową i bakaliami HELIO - 

w duecie z kawą frappe w oryginalnym smaku HELIO:

 

 

Życzymy udanej, słonecznej majówki!