tło tło

Bezglutenowe ciasta i babeczki

Bezglutenowe ciasta i babeczki

Będąc na diecie bezglutenowej nie musimy rezygnować z pysznych przekąsek i deserów. Korzystając z odpowiednich składników, przygotujemy zarówno bezglutenowe ciasta, jak i babeczki. Dzisiaj proponujemy dwa przepisy na pyszne wypieki w wersji orzechowej.

Muffiny z masą orzechową i orzechami

Niewielkie babeczki, które zdobywają nasze podniebienia, można przygotować na wiele różnych sposobów. W wersji bezglutenowej są równie pyszne, jak te tradycyjne, dlatego polecamy je nie tylko osobom nietolerującym glutenu.

Składniki:

Przygotowanie: Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od ubicia jajek z cukrem. Cały czas miksując dodajemy olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dolewamy mleko. Gotowe ciasto przekładamy do silikonowych foremek na babeczki, wypełniając je do 3/4 wysokości. Muffiny pieczemy w temperaturze 180ºC przez ok. 20 minut. W czasie pieczenia sprawdzamy ciasto wykałaczką - gdy patyczek będzie suchy, należy wyjąć babeczki z piekarnika.

Na ostudzone babeczki nakładamy masę orzechową i posypujemy orzechami.

Orzechowe ciasto bez pieczenia

Pyszne ciasto bezglutenowe możemy przygotować nawet nie mając w domu piekarnika. Do tego celu wykorzystamy herbatniki, które stanowić będą podstawę dla naszego deseru.

Składniki:

  • 3 paczki bezglutenowych herbatników
  • 2 puszki masy orzechowej HELIO,
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru,
  • 1 galaretka cytrynowa,
  • kostka masła roślinnego,
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 500 g śmietany 30 %,
  • 200 g orzeszków ziemnych

Przygotowanie: Budyń rozpuszczamy w szklance zimnej wody.

Następnie w dwóch szklankach gotującej się wody rozpuszczamy galaretkę i pozostawiamy na ogniu. Do galaretki dolewamy rozpuszczony w zimnej wodzie budyń i gotujemy mieszając od czasu do czasu. Tak przygotowaną masę pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie miksujemy z kostką masła roślinnego.

Śmietanę 30% ubijamy do momentu otrzymania stałej konsystencji. W niewielkiej ilości zimnej wody rozpuszczamy 1,5 łyżeczki żelatyny, którą następnie podgrzewamy. Po ostudzeniu dodajemy żelatynę do śmietany i całość ubijamy.

W formie układamy pierwszą warstwę herbatników, na którą nakładamy przygotowany wcześniej z budyniu galaretki i masła krem. Następnie układamy kolejną warstwę herbatników, na których ułożymy masę orzechową z jednej puszki. Na masie ląduje trzecia warstwa herbatników, a na nich bita śmietana.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu wyjmujemy i na bitej śmietanie układamy kolejną warstwę masy orzechowej. Całość posypujemy pokruszonymi orzechami. Smacznego!

muffinki_-masa-orzechowa-helio