tło tło

Bakaliowe sosy – do mięs z grilla, ale nie tylko

Bakaliowe sosy – do mięs z grilla, ale nie tylko

Wiosna i lato to w naszym kraju okres w którym większość spotkań towarzyskich odbywa się „pod chmurką”. Relatywnie nowy zwyczaj grillowania już chyba na dobre zagościł w naszych obyczajach – mało kto chociaż raz w sezonie nie jadł czegoś z grilla. Warto pamiętać, że by nie koncentrować się wyłącznie na głównym składniku czyli mięsie – pamiętając o odpowiednim sosie skorzystajmy z możliwości oferowanych przez bakalie.

Sos z suszonej żurawiny


Żurawinę, cukier trzcinowy, sok z cytryn, cynamon zalewamy wodą (trochę ponad poziom składników). Gotujemy na średnim ogniu mieszając przez cały czas aż żurawina wchłonie wodę. Zwykle zajmuje to kilkanaście minut. Czekamy aż całość ostygnie, wyjmujemy cynamon, blendujemy do uzyskania konsystencji gęstego sosu.

 

Sos z suszonych śliwek

  • 150 g śliwek suszonych HELIO Natura
  • 6 ząbków czosnku
  • pół łyżeczki goździków
  • pół łyżeczki sproszkowanej papryki
  • łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz


Śliwki moczymy kilka godzin w wodzie, po ich zmiękczeniu gotujemy w tej samej wodzie. Rozdrabniamy blenderem do uzyskania konsystencji musu, czosnek rozcieramy z solą na gładka papkę, dodajemy do śliwek razem z papryką i natką pietruszki. Dolewamy odrobinę wody i dusimy na małym ogniu cały czas mieszając do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy pieprzem i solą.

Sos rodzynkowo-migdałowy – szczególnie polecany do schabu i drobiu


Rozpuszczamy masło na patelni, wrzucamy drobno posiekaną cebulę, zarumieniamy.

Dodajemy płatki migdałowe, rodzynki, bulion – gotujemy kilkanaście minut, blendujemy. Zagęszczamy sos śmietaną, doprawiamy solą – całość mieszamy.

Smacznego!