tło tło

3 sałatki na Sylwestra i karnawał

3 sałatki na Sylwestra i karnawał

My stawiamy na sałatki i namawiamy do wypróbowania 3 przepisów.

Orzeźwiająca sałatka karnawałowa

  • mix sałat koniecznie z rukolą
  • 1 żółta papryka
  • 1 pomarańcza
  • sok z połówki pomarańczy
  • 2 czerwone cebule
  • 1 avocado
  • 200 g pomidorów koktajlowych lub 3 pomidory pokrojone na cząstki
  • 2 łyżki posiekanych włoskich orzechów HELIO GOLD
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki słonecznika


Do salaterki wrzucamy mix sałat, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, avocado, cebulkę i pomidory. Pomarańczę dzielimy na cząstki usuwamy błonkę i kroimy na 2 cm kostki. Do osobnego naczynia wyciskamy sok z połówki pomarańczy dodajemy ocet balsamiczny miód i oliwę. Mieszamy do połączenia składników. Gotowym sosem polewamy sałatkę. posypujemy orzechami włoskimi i słonecznikiem

 

Sałatka z suszonymi owocami

  • 1 kapusta pekińska
  • 2 jabłka
  • 10 suszonych śliwek HELIO Natura
  • 10 suszonych moreli HELIO Natura
  • 2 łyżki: rodzynek HELIO Natura
  • 2 łyżki suszonej żurawiny HELIO Natura
  • 2 łyżki orzechów włoskich HELIO GOLD
  • 50 ml soku jabłkowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka octu
  • koperek


Kapustę pekińską szatkujemy, jabłka obieramy i trzemy na tarce. Mieszamy z pokrojonymi w paseczki suszonymi owocami oraz bakaliami. Z soku jabłkowego, oliwy, octu oraz posiekanego koperku przygotowujemy sos, którym polewamy sałatkę. Mieszamy i wstawiamy do lodówki, by składniki się „przegryzły”.

 

Sałatka z łososiem wędzonym i sosem cytrynowym

  • 0,5 opakowania mix sałat
  • 0,5 ogórka świeżego
  • 50 gram łososia wędzonego
  • 1 łyżka kukurydzy z puszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku świeżego
  • 1 łyżka pestek dyni HELIO
  • Sos cytrynowy:
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego o smaku cyrtynowym
  • 1 łyżka musztardy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego


Sałatę rozłożyć na talerz. Dodać pokrojonego ogórka ze skórką w talarki oraz osączoną kukurydzę z puszki. Położyć na to kawałki wędzonego łososia. Posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i posiekanym koperkiem. Przygotować sos mieszając musztardę z octem, solą i pieprzem. Dolewać stopniowo oliwę z oliwek łącząc składniki. Gotową sałatkę polać sosem.

Smacznego!