tło tło
Śliwki suszone

Śliwki suszone

Do suszenia śliwek używa się owoców odmiany d’Agen, których nazwa pochodzi od francuskiego miasta Agen. Dotarły one w ten rejon dzięki powracającym z wypraw z Persji i Turcji krzyżowcom. Francuscy imigranci przywieźli sadzonki drzewek do Kalifornii, gdzie znalazły one doskonałe warunki klimatyczne do uprawy.  Głównymi producentami suszonych śliwek są obecnie Argentyna, Chile, Francja, USA, zaś stan Kalifornia po dziś dzień pozostał symbolem tej odmiany śliwki, co odzwierciedliło się w jej powszechnej nazwie. Uprawy wschodnioeuropejskie, w tym np. popularne śliwki węgierki, pomimo apetycznych i soczystych świeżych owoców, ustępują po wysuszeniu
walorom smakowym odmiany d’Agen.

Produkt dostępny jest w opakowaniu 200g, 400g i 500g.

background background background

Walory zdrowotne

  • regulują pracę układu trawiennego dzięki dużej zawartości błonnika
  • zapewniają poczucie sytości, na długo zaspokajają głód
  • łagodzą stres i korzystnie wpływają  na pracę mózgu
  • podnoszą poziom dobrego cholesterolu  we krwi
  • są bogate w przeciwutleniacze - polifenole
Wartość odżywczaw 100g produktu
Wartość energetyczna1236kJ / 293kcal
Tłuszcz3,2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,8 g
Węglowodany58 g
w tym cukry58 g
Błonnik9,2 g
Białko3,4 g
Sól0,03 g

Dane logistyczne

sztuk 200 g w opakowaniu zbiorczym14
sztuk 200 g na warstwie224
sztuk 200 g na palecie1792
sztuk 400 g w opakowaniu zbiorczym12
sztuk 400 g na warstwie96
sztuk 400 g na palecie768
sztuk 500 g w opakowaniu zbiorczym24
sztuk 500 g na warstwie216
sztuk 500 g na palecie1080

Kod EAN
200 g: 5905617000137
400g: 5905617004227
500g: 5905617005132

Stawka VAT 8 %

Miejsca zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku i Youtubie

fejsbook jutub