tło tło
Sezam

Sezam

Za ojczyznę sezamu uznawana jest Indonezja, gdzie uprawia się go od 4000 lat. Większość krajów uprawia sezam dla nasion. Pierwsze wzmianki o uprawie sezamu pochodzą z Babilonu, gdzie został opisany jako "przyprawa bogów". Ziarna sezamowe kojarzone są z baśniami Ali Baby, kronikami egipskimi i pismami hebrajskimi. Podobno Kleopatra używała sezamowego olejku do pielęgnacji ciała. Nasiona sezamu używane są do produkcji tanin-masła sezamowego. Z nasion sezamu tłoczy się również olej, który jest ważnym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasiona używane są także do produkcji batoników, ciast, a także jako dodatek do sałatek i pieczywa. Sezam zawiera nisko cholesterolowe tłuszcze z grupy omega 3  i unikatowe substancje takie jak sesamol    i sesamolina, które są najlepszymi znanymi naturalnymi przeciwutleniaczami, spowalniającymi w organizmie procesy starzenia.

Produkt dostępny w opakowaniu 200g.

background background background

Walory zdrowotne

  •      cenne źródło białka, które pełni rolę składnika budulcowego komórek
  •     dzięki zawartości magnezu i tiaminy wspomaga pracę układu nerwowego
Wartość odżywczaw 100g produktu
Wartość energetyczna2710kJ/ 656kcal
Tłuszcz60 g
Kwasy tł nas.6,7 g
Węglowodany2,1 g
w tym cukry1,6 g
Błonnik7,9 g
Białko23 g
Sól0,03 g

Dane logistyczne

sztuk w opakowaniu zbiorczym14
sztuk na warstwie224
sztuk na palecie1792

Kod EAN 5905617002230

Stawka VAT 5 %

Miejsca zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku i Youtubie

fejsbook jutub