tło tło
Orzechy włoskie

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie znano i wysoko ceniono już w starożytności.  Z uwagi na charakterystyczne jądro orzecha, do złudzenia przypominające miniaturowy ludzki mózg przypisywano im wówczas właściwości lecznicze w chorobach mózgu, oraz wierzono, że działają one kojąco na bóle głowy. Polska nazwa orzechów włoskich nie pochodzi od Włoch, tylko od Wołoszczyzny, krainy położonej w obrębie Rumunii, skąd orzech włoski dotarł na teren Polski. Pierwotnie nazywano go zatem orzechem wołoskim. Obecnie najwięcej orzechów włoskich produkują Chiny i Stany Zjednoczone. Polecane są osobom z anemią, z problemami układu krążenia, oraz po dużym wysiłku fizycznym i umysłowym.

Produkt dostępny w opakowaniu 100g i 300g.

background background background

Walory zdrowotne

  • zawierają magnez, który poprawia pamięć i koncentrację oraz wspiera układ nerwowy
  • zawarte w nich witamina B6 i potas korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu kwionośnego
  • dostarczają dużej porcji energii
  • zawierają miedź, która wpływa pozytywnie na koloryt skóry i pigmentację włosów
  • zawierają cynk, który pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu
Wartość odżywczaw 100g produktu
Wartość energetyczna2751kJ / 666kcal
Tłuszcz60 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone6,6 g
Węglowodany12 g
w tym cukry9,9 g
Błonnik6,5 g
Białko16 g
Sól0,01 g

Dane logistyczne

sztuk 100 g w opakowaniu zbiorczym12
sztuk 100 g na warstwie192
sztuk 100 g na palecie1536
sztuk 300 g w opakowaniu zbiorczym24
sztuk 300 g na warstwie216
sztuk 300 g na palecie1080

Kod EAN
100 g: 5905617000663
300 g: 590617003114

Stawka VAT 5 %

Miejsca zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku i Youtubie

fejsbook jutub