tło tło

Świąteczny przepis HELIO: Kociołek z kapustą i bakaliami

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Świąteczny przepis HELIO: Kociołek z kapustą i bakaliami

 

  • Składniki:
  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 50 dag łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 1 opakowanie Fig suszonych HELIO Natura
  • 1 opakowanie Żurawiny suszonej HELIO Natura
  • 2 opakowania Śliwek suszonych HELIO Natura
  • 1/2 opakowania Moreli suszonych HELIO Natura
  • 1/2 opakowania Morwy białej suszonej HELIO Natura
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 2 listki laurowe
  • 10 kulek pieprzu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • po 1 płaskiej łyżeczce papryki słodkiej i ostrej
  • 10 łyżek oleju
  • sól, pieprz

Święta to czas radości i dzielenia się tym, co najlepsze, a my najlepsze mamy bakalie - naturalnie smaczne, zdrowe i bez konserwantów HELIO Natura ;-) Dlatego wspólnie z Poradnikiem Domowym, przyrządziliśmy dla Was smakowity kociołek z kiszoną kapustą i suszonymi owocami HELIO Natura, idealny na świąteczny stół! Koniecznie wypróbujcie nasz przepis z Kalendarza Kulinarnego 2018! 

 

Przygotowanie: kapustę zalać wodą tak, aby była lekko zakryta, dodać listki laurowe, pieprz i ziele w ziarenkach, następnie przykryć i gotować, aż kapusta zmięknie, a prawie cała woda - odparuje. W tym czasie mięso pokroić w średnią kostkę, oprószyć pieprzem, papryką słodką oraz ostrą i obsmażyć na połowie oleju. Podlać 2 szklankami wody i dusić pod przykryciem około 30 minut. Całość dodać do kapusty. Cebule pokroić w piórka, przesmażyć na pozostałym oleju i dodać do kapusty. Wlać wino, dodać wszystkie suszone owoce HELIO Natura i gotować całość około 20 - 30 minut, co jakiś czas mieszając. Danie doprawić ̨ solą i pieprzem.

 

Apetyt na bakaliowe święta? Po więcej inspirujących przepisów zapraszamy również na nasz kanał „HELIO - Bakaliowe klimaty“ na Youtube.com z pomysłami na szybkie i efektowne świąteczne potrawy!

 

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena