tło tło

Słodkości z masą makową HELIO

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Słodkości z masą makową HELIO
  • Składniki do ciasteczek:
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • masa makowa HELIO
  • polewa z białej czekolady HELIO

 

  • Składniki do świderków:
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • masa makowa HELIO
  • polewa z białej czekolady HELIO

Kolejnym przepisem z cyklu „Przepisy z wykorzystaniem” będą słodkości z masą makową HELIO. Najczęściej kojarzoną ze świętami, natomiast ze względu na wartości odżywcze maku, powinniśmy jeść ją zdecydowanie częściej niż tylko od święta. Masa makowa HELIO nie zawiera konserwantów, ani tłuszczu palmowego.

Masa makowa HELIO  jest gotowa do bezpośredniego spożycia, dlatego idealnie sprawdza się do szybkich i pysznych przekąsek.

Co w takim razie możemy zjeść z masą makową? Oprócz Bożonarodzeniowych Makówek i Wielkanocnych Mazurków? Przepisów na różnorodne serniki z makiem, czy inne ciasta z masą makową jest wiele. My proponujemy przygotowanie błyskawicznych i smacznych ciastek, którymi zachwycać się będą Wasi najbliżsi.

 

Błyskawiczne ciasteczka z masą makową
Ten przepis sprawdzi się idealnie w sytuacji, gdy nie macie zbyt wiele czasu, by coś upiec. Kiedy odwiedzą Was niespodziewani goście, a w domu akurat nie ma nic słodkiego. Ciasto francuskie powinno mieć kształt prostokąta – jeśli takiego nie posiadacie, rozwałkujcie je lekko, niech przybierze odpowiednią formę. Ułóżcie je poziomo na blacie i delikatnie, pędzelkiem, posmarujcie całość roztrzepanym jajkiem. Następnie rozłóżcie równomiernie masę makową HELIO, warto zostawić po 1 cm na krawędziach, wtedy będzie się lepiej zawijać. Rolujemy całość wzdłuż (dłuższą krawędzią), aż powstanie rolada, którą potem ponownie smarujemy jajkiem, a następnie kroimy na plasterki o szerokości ok. 2 cm. Gotowe plasterki wykładamy na ułożony na blaszce papier do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni aż do zarumienienia się ciasta. Dla jeszcze lepszego smaku i wyglądu gotowe ciasteczka można polać białą polewą HELIO.


Świderki z masą makową
Tym razem ciasto należy przekroić wzdłuż na pół. Jedną część smarujemy masą makową, a następnie przykrywamy drugą i całość kroimy w paski o szerokości ok. 2–3 cm. Chwytamy za oba końce i skręcamy paski w świderki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 220 stopni do zarumienienia (ok. 15 minut). Na koniec dodatek – biała polewa HELIO, jako idealne dopełnienie kształtu i smaku.

Smacznego!

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena