tło tło

Słodko - ostre pierogi z dyni

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Słodko - ostre pierogi z dyni

SKŁADNIKI

  • 3 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka wrzątku
  • 10 łyżek masła
  • 40 dag obranej i oczyszczonej z pestek dyni
  • 1 mała biała cebula
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2/3 opakowania rodzynek HELIO Natura
  • 1/2 opakowania prażonych orzechów laskowych HELIO Natura
  • 1 opakowanie morwy białej suszonej HELIO Natura
  • 1/2 opakowania pestek dyni HELIO Natura
  • 1/4 opakowania płatków migdałowych HELIO
  • 1/4 szklanki soku z pomarańczy
  • sól, pieprz
  • cukier i cynamon do padania

Dynię pieczemy do miękkości ok. 20 minut w 190 st.C, następnie studzimy i ugniatamy widelcem. Połowę dyni mieszamy z posiekaną i podsmażoną na oleju cebulą oraz chili, dodajemy do tego połowę rodzynek HELIO Natura, kolendrę, sól i pieprz. Resztę dyni mieszamy z pozostałymi rodzynkami, posiekanymi orzechami i połową morwy białej suszonej HELIO Natura oraz sokiem pomarańczowym i cynamonem. W kolejnym kroku, we wrzątku rozpuszczamy masło i studzimy.

Następnie z mąki i ciepłej wody z masłem zagniatamy ciasto i wykrawamy krążki. Połowę krążków obkładamy farszem z chili i zlepiamy, a na reszcie krążków ciasta kładziemy farsz słodki i również zlepiamy. Pierogi słodkie i wytrawne gotujemy w oddzielnych garnkach z osolonym wrzątkiem, ok. 2 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

Na 4 łyżkach masła przesmażamy EKO Pestki dyni HELIO Natura i polewamy pierogi wytrawne. Na pozostałym maśle – przesmażamy pozostałą morwę białą oraz płatki migdałowe HELIO i polewamy słodkie pierogi, dodatkowo posypujemy cukrem i cynamonem.

 

Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2019,

przygotowywanego we współpracy z HELIO.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena